divendres, 28 de desembre de 2007

ALTERNATIVA 329


ALTERNATIVA 329
27 DE DESEMBRE de 2007
Butlletí Setmanal de l´ALTERNATIVA BAIX GAIÀ

http://alternativatorredembarra.blogspot.com/ (NOTÍCIES DE LA TORRE I TOT EL BAIX GAIÀ)

TORREDEMBARRA
CASAL POPULAR
-Bon dia!
-Dissabte 29 de desembre jornada de treball des de les 8 del matí. Que cadascú vingui a l'hora que pugui. Pararem per esmorzar. Pintarem, fregarem i ho deixarem tot apunt. Quedarem per un altre dia per portar coses (nevera, cadires, material...). Cal que porteu roba de treball, brotxes, etc. NO HI FALTEU!
-La sala, però, ja es pot fer servir. Dilluns a les 11h, per exemple, ja està reservada per a fer una reunió.
-Quedem i us passo un joc de claus per per les entitats que encara no en teniu. Hi podeu anar sempre que volgueu.
-Hem d'acabar de definir horaris d'ús fixe (reunions setmanals...).
-Els grans pagarem deu euros al mes. La resta, que cadascú llliurement faci el que pugui, si pot. No és problema. Es poden fer sopars o actes per a recollir fons.
-A l'aparador posarem una tauleta per vendre productes (comerç just, material independentista, llibres...).
-El cartell de fora, de fusta, pintat,
-Proposta de nom: Cal B.
-Gener, inauguració.
-Etc!
CUS CUS
El Cesc i el Tieb estan parlant de fer un cus cus popular al carrer ample ben aviat.

GAIÀ
-El vídeo del Big Jump arriba a les 2000 visites! http://es.youtube.com/watch?v=5Nwh7d8HaPc
-La marxa pel Gaià serà el 30 de març.
-“ToöO..................................................................ai quina por!!!
(des de la coordinadora Xarxa Salvem Gaià crec que també ens hi hauríem de preocupar) AFECTA L'ÀMBIT DEL RECLAMAT PARC NATURAL DE LES TERRES DEL GAIÀ, molt possiblement : ‘L’estacio del TAV de Tarragona sera un pol industrial i residencial del Camp ...a cobertura de les vies des de la plaça de Sants fins a l altura dels carrers Sugranyes i Begur . No es tracta de fer la subterrania perque la linia del tren d alta velocitat ja es construeix sota la plataforma actual de vies , pero aquesta es cobrira amb un calaix que es convertira a la superficie en un passeig de vianants . De mes envergadura es l actuacio urbanistica que tindra lloc a la Sagre...’”

ALTRES HERBES

A.-AGENDA

DESEMBRE
27: CASAL DE NADAL A CAL BOFILL. CENTRE D'ACTIVITATS MEDIAMBIENTALS
TALLERS I ESPECTACLES SOBRE EL MEDI AMBIENT 27 I 28 DE DESEMBRE DE 2007
2,3 I 4 DE GENER DE 2008 HORARI DE 10 A 13H PER NENS I NENES DE 7 A 12 ANYS
PLACES LIMITADES INSCRIPCIÓ GRATUÏTA
28: Concert de Nadal a ardenya 20h
29: Jornada de treball al CaSAL POPULAR DE L’AVINGUDA CATALUNYA.
29: Recollida d’ampolles de cava per l’AGRUPAMENT ESCOLTA ELS SALATS matí
31: Festa de cap d’any a la Torre (“EI GENT!!!! FESTA DE CAP D'ANY JOVE I NO JOVE A TORREDEMBARRA!!!! AQUEST CAP D'ANY UNA COLLA DE MOTIVATS QUE PASSEM DE PAGAR MOOOOLT PER AQUEST DIA I DE PILLAR COTXES HEM ORGANITZAT UNA FESTETA DE CAP D'ANY AL CASAL MUNICIPAL DE TORREDEMBARRA!!! LA FESTA COMENÇARÀ A LES 00:30 I ACABARÀ A LES 5 DE LA MATINADA.......HI HAURÀ MÚSICA VARIADA, PREUS POPULARS I MOLT BON ROLLO SOBRETOT!!! LES ENTRADES TINDRAN EL MÒDIC PREU DE 3 EUROS I PODEU COMPRAR L'ENTRADA ANTICIPADA AL BAR LA TORRE, A CA L'ASTUT I AL PATRONAT DE CULTURA A PARTIR DE LA SETMANA VINENT!!! DEMANEM BON AMBIENT I BON HUMOR!!!! ANIMEU-VOS!!!!US HI ESPREM A TOTS!!!! FEU DIFUSIÓ!!!!! "COLLA DE MOTIVATS"”)
31: Darrer dia per veure l’expo de F. Lozano al Castell de la Nou.
31: Tot el desembre exposició del pintor MORERA a Ca La Padrina (Pl Vila-TDB)

2008
GENER
3: Recollida d’ampolles de cava per l’AGRUPAMENT ESCOLTA ELS SALATS matí
Darrers dies per veure l’expo sobre els refugis de la guerra civil al Pati del Castell de la Torre.
Del 19 al 27 Fòrum Social Català (FSCat) www.forumsocialcatala.cat
27: Sortida al TEATRE VICTÒRIA A les 4 de la tarda ,passeig de La Sort ( parada bus ). BOSCOS ENDINS musical de Dagoll Dagom .Autor: Stephen Sondheim i James Lapine .Direcció Joan Lluis Bozzo . Amb: Actors de la companyia Dagoll Dagom i la cantant Gisela . Preus socis 46 € No socis 50 €. Reserves :Joan P. –Telèfons 977.64.07.08 –977.64.00.63 Data límit per reserves i pagament 05-01-2008 NUS

FEBRER
2: 17h. el VIè Fòrum per les Terres del Gaià a la Nou de Gaià
8: El proper "Sopars amb l'Alternativa" estarà presidit per l'escriptor Matthew Tree, a partir de 2/4 de 9 del vespre. Lloc: Restaurant l'Esmero de Torredembarra. En Matthew farà una petita dissertació de plantejament encara desconegut, seguida d'un curt però intens debat en acabar de sopar. La sobretaula no estarà exempta de complicitats. En Matthew Tree es caracteritzen per l'audàcia de les temàtiques escollides en les seves publicacions. Francesc M., membre de l'ABG-Torredembarra
16: Comissió de Treball de l’ACBG A CREIXELL
20-21: Gessamí: “durant dos mesos i mig un grup d'entre 8 i 10 persones
> compromeses amb els moviments socials recorreran Catalunya amb
> bicicleta parant per pobles i ciutats on hi hagi gent que senti que ja
> és hora de parar els peus al creixement i d'engegar una economia que
> complagui les nostres necessitats reals i deixi en pau l'ecosistema
> que ens sustenta.(...)” Torredembarra

MARÇ
14: Presentació de l’opuscle de Setmana Santa a Torredembarra.
30: Marxa pel Gaià

SETEMBRE
20: III ASSEMBLEA ACBG A RENAU

B.- “els meus pares tenen un pis a la venda a La Torre, en el carrer Filadors 17, 4o6a, està a un preu tirat, té solarium, ascensor, cuina equipada, sala-menjador gran. Si coneixes alguna persona m'avises i et passo fotos. OK! 646867518 Una abraçada, Aurora Pau i consciència pel 2008!”

C.- Podeu escoltar al Restaurant Esmero els dijous de 17:30h a 18h a Ona La Torre (107.0)

DAVID SANCHEZ


Al final d'aquest vídeo parla la família del David.

ARTICLE D'OPINIÓ


Algunes idees sobre Cultura
Quina seria la diferència entre FESTA MAJOR I FESTA DE BARRI? En principi solament hauria de ser una, la de l’emplaçament, no? Hi ha més qüestions que les separen però vull remarcar la proximitat entre les dues: gaudir d’uns dies de festa, manifestar de manera lúdica la identitat del poble o del barri, passar-ho bé, conèixer els veïns i les veïnes, etc. S'aprofiten unes dates especials, generalment d’origen religiós, sobretot si es tracta d’una festa tradicional, i s’organitzen una sèrie d’actes.

Aquest seria un breu resum per a la introducció del present article. Però la cosa no és tan fàcil com sembla. La realitat del poble ha anat introduint la festa de barri. El creixement a la perifèria de la Vila ha propiciat que s'inclogui aquesta modalitat. És una iniciativa lloable, que fomenta la cohesió dels barris i que permet passar uns dies agradables amb els nostres veïns i veïnes. Però cal no perdre de vista que és la festa major la que aglutina l'essència del poble. La festa major és per a tothom, per a tots els barris. Són dies de festa, de retrobament, de conèixer gent, etc. A la FESTA MAJOR es manifesta tota la tradició que el poble ha recopilat al llarg dels seus anys d'història. Només cal esmentar la solemnitat amb què es celebren certs actes de la Festa del Quadre, de Santa Rosalia, de Sant Joan a Baix a Mar o de Sant Sebastià a Clarà. Aquestes festes són també un aparador de novetats culturals que arriben de fora Torredembarra.

Amb molt d’encert i èxit es fan festes de barri a llocs com a Sant Jordi o Els Munts. Mica en mica la resta de barris s’hi van afegint. Lògicament no es la mateixa història per a uns que per a altres, ni tampoc la seva trajectòria, desenvolupament i realitat. Cada barri té la seva personalitat. És per això que cadascú vol la seva festa. Cal felicitar-nos per aquesta voluntat social. Cal, però, no oblidar que els barris estan ubicats en un conjunt i que entre tots construïm el municipi. I és precisament la festa major anual la que és comuna a tots i que és la que ha de recollir l’esperit que ens uneix i que ajuda a mantenir la nostra cohesió i identitat.

Queda una altra realitat per afegir a La Torre. Es tracta de la participació i col·laboració dels vilatans en les seves festes, tan les de BARRI com la FESTA MAJOR. Aquesta és altra qüestió... Volem Festa, volem preservar les tradicions populars, volem passar-ho bé, volem que sigui molt a prop de casa, volem... volem que altres treballin i facin tot això per a nosaltres. Ho volem tot fet, sense moure’ns, i si alguna cosa no surt bé ens creiem en el dret de criticar des de casa.

Hi ha gent que s’ha preocupat de la FESTA MAJOR o de la seva FESTA DE BARRI i ha pencat, ha aportat idees noves, ha sacrificat temps (tothom té poc temps, ha de fer moltes coses, a tothom passa al mateix). Repeteixo hi ha gent que ha pencat molt per tal que altres o la resta gaudíssim de les festes, que ha pencat en les comissions que la Junta de El Patronat de Cultura, en aquest cas, ha constituït per a què sigui -una cosa- oberta, transparent, democràtica, participativa, pluralista, de gent del poble per al poble.
Sóc una nouvinguda a La Torre. Fa 10 anys que vaig arribar. Sóc catalana d’adopció i m’agrada aquest poble. Estic agraïda a la gent que ha contribuït des de fa ja molt de temps a millorar-lo. Procuraré amb el meu granet de sorra continuar amb la mateixa tasca.

Anna M. M.
Alternativa Baix Gaià

TORNA EL DRAGABALES


"Obrim la paradeta

http://www.balldediables.org/ - Renovem la nostra web i torna el Dragabales.
Ja ho deia aquell anunci: “Torna a Casa per Nadal”. Bé, l’anunci era en castellà però el fet és el mateix.”El Dragabales” torna a estar, en aquest cas, a les vostres pantalles.
Hem deixat definitivament la versió en paper per centrar-nos en la versió virtual de la nostra revista que, des del gener de l’any 2000, ens apropa informacions sobre el món del diable festiu i tot el que es mou al seu voltant. Si bé és cert que hem fet alguns parèntesis, la voluntat ha estat seguir informant i apropant idees i, si bé cal dir que la idea del butlletí va néixer com a una revista del Ball de Sant Miquel i Diables de la Riera, aquest l’hem anat convertint en una aportació més de caire general des del nostre Ball.
Us presentem doncs, la nova revista i la nova web, tot i que ja fa un temps que està en temps de proves i potser alguns de vosaltres ja la coneixeu.
En la revista hi podreu trobar una entrevista al Ball de Diables de la Llacuna, (enllaç) una colla de l’Anoia que ha optat per segui el model dels diables amb parlaments, - com moltes altres colles en els últims anys - amb una influència propera dels balls de diables penedesencs, però també tenint molt present el seu context en el marc de l’Anoia i la presència històrica de balls de diables en aquesta zona, sobretot a Igualada.
La revista apart conté els seus apartats característics com el Diccionari, la Contraportada, etc, tot donant una continuïtat a aquesta nova etapa del Dragabales.
Pel que fa a la web del Ball de Sant Miquel i Diables de la Riera, hem volgut configurar una web a l’estil d’un portal que ens aportés notícies del món dels diables, però també d’altres temes de la cultura popular i tradicional, el marc en que ens movem i del qual creiem que no ens en podem desentendre per aconseguir tenir una visió global i integradora.
Esperem que tant la nova revista com el nou espai web siguin del vostre gust i que amb el temps, ens ajudeu a millorar-la i a fer-la créixer. És per això que des de la redacció us volem animar a enviar-nos els vostres articles, idees i suggeriments i així fer d’aquest marc, un espai de tots els qui treballem per la cultura popular i el món del diable festiu.
Moltes gràcies.
Bones Festes i Bon Any Nou.
Ball de Diables de la Riera
http://www.balldediables.org/
La Riera de Gaià
Baix Gaià - Tarragonès"

EL VERANIEGO


dissabte, 22 de desembre de 2007

LA REUNIÓ D'AVUI DISSABTE

La reunió d'avui dissabte serà les 12h al local de l'Avinguda Catalunya.

L'ASSUMPTA A TORREDEMBARA


"Ahir al vespre plovia a les comarques tarragonines, divendres...segurament tothom estaria fent el sopar d'empresa per cel.lebrar el Nadal...no pintava massa bé la conferència. Però quan vaig arribar a Torredembarra vells amics amatents amb la nostra història més propera ja m'esperaven a l'entrada del poble.Amb tot, la sorpresa més gran va ser descobrir el lloc on s'havia de fer la presentació del meu llibre, El Setè Camió: Era un edifici gran i majestuós, il.luminat, i estava acaronat per totes les cases del barri antic. Era el Castellnou de Torredembarra. Vaig quedar impressionada de la seva bellesa.(...)"

divendres, 21 de desembre de 2007

ALTERNATIVA 328


Butlletí Setmanal de l´ALTERNATIVA BAIX GAIÀ

http://alternativatorredembarra.blogspot.com/ (NOTÍCIES DE LA TORRE I TOT EL BAIX GAIÀ)

TORREDEMBARRA
-Casal Popular DISSABTE 22 DE DESEMBRE A LES 12h: REUNIÓ PER A PARLAR DEL TEMA insitu al LOCAL DE L’AVINGUDA CATALUNYA (podeu portar cadires plegables, perquè no en tenim).
-A l’assemblea de dimecres vam decidir els arguments i els nostres vots de cara al ple de l’endemà. Vam parlar del local, de la quarta escola, de l’aigua, dels residus, del pavelló de nou inundat, del teatre, de la sínia de cabeces, de la renfe, d’acpv, de l’empresa pública d’esports, de l’escorxador i de turisme.
-ARTICLE D’OPINIÓ: “Al ple d'ahir vam poder veure i viure en directe com l'equip de govern tanca els ulls davant una gran i greu evidència: la regidoria d'Urbanisme està en KO tècnic. Tothom veu que "el millor equip de tècnics de Catalunya" -paraules del regidor d'Urbanisme- no funciona. Hem vist com el Pavelló Municipal s'inunda sempre que plou, ocasionant pèrdues econòmiques importants, per exemple. El motiu de les inundacions és la seva ubicació, situat en la part més baixa del barri de Sant Jordi, en uns terrenys que no estan adecuats per a canalitzar les aigues. Malgrat tot, el regidor d'urbanisme diu que la culpa és de l'empresa constructora.
Malgrat no reconèixer l'error de no haver fet l'adecuació de l'entorn abans de fer l'edifici, ara, tenen previst fer el Teatre Municipal en terrenys que, segons la memòria de tots, circula amb força les aigües de pluja. Un cop més, s'ha donat el vist i plau a fer una obra pública sense preveure l'adecuació de l'entorn abans de fer l'edifici.
Calen mesures urgents per redreçar l'actual situació de l'urbanisme de Torredembarra. Però que quedi clar que la responsabilitat no recau exclusivament amb el Regidor d'Urbanisme, si no que en són responsables tots els membres de l'equip de govern per permetre amb els seus silencis l'actual situació.”
Lluís S. Regidor de l’ABG

ACBG
-Proposta de III ASSEMBLEA: 20 DE SETEMBRE DE 2008 A RENAU

ALTRES HERBES

A.-AGENDA

DESEMBRE
21: conferència-PRESENTACIÓ DEL LLIBRE "El setè camió" a la Sala de Plens de l'Ajuntament de Torredembarra, per Assumpta Montellà i a les 8 del vespre. Organitzat des de la Regidoria de Patrimoni de l'Ajuntament de Torredembarra, tot coincidint amb l'exposició “Patrimoni de la por. Refugis antiaeris de la Guerra Civil a Torredembarra”.
22: reunió pel casal popular a tdb 12h LOCAL AVINGUDA CATALUNYA
27: CASAL DE NADAL A CAL BOFILL. CENTRE D'ACTIVITATS MEDIAMBIENTALS
TALLERS I ESPECTACLES SOBRE EL MEDI AMBIENT 27 I 28 DE DESEMBRE DE 2007
2,3 I 4 DE GENER DE 2008 HORARI DE 10 A 13H PER NENS I NENES DE 7 A 12 ANYS
PLACES LIMITADES INSCRIPCIÓ GRATUÏTA
28: Concert de Nadal a ardenya 20h
31: Festa de cap d’any a la Torre (“EI GENT!!!! FESTA DE CAP D'ANY JOVE I NO JOVE A TORREDEMBARRA!!!! AQUEST CAP D'ANY UNA COLLA DE MOTIVATS QUE PASSEM DE PAGAR MOOOOLT PER AQUEST DIA I DE PILLAR COTXES HEM ORGANITZAT UNA FESTETA DE CAP D'ANY AL CASAL MUNICIPAL DE TORREDEMBARRA!!! LA FESTA COMENÇARÀ A LES 00:30 I ACABARÀ A LES 5 DE LA MATINADA.......HI HAURÀ MÚSICA VARIADA, PREUS POPULARS I MOLT BON ROLLO SOBRETOT!!! LES ENTRADES TINDRAN EL MÒDIC PREU DE 3 EUROS I PODEU COMPRAR L'ENTRADA ANTICIPADA AL BAR LA TORRE, A CA L'ASTUT I AL PATRONAT DE CULTURA A PARTIR DE LA SETMANA VINENT!!! DEMANEM BON AMBIENT I BON HUMOR!!!! ANIMEU-VOS!!!!US HI ESPREM A TOTS!!!! FEU DIFUSIÓ!!!!! "COLLA DE MOTIVATS"”)
31: Darrer dia per veure l’expo de F. Lozano al Castell de la Nou.

2008
GENER
Darrers dies per veure l’expo sobre els refugis de la guerra civil al Pati del Castell de la Torre.
Del 19 al 27 Fòrum Social Català (FSCat) www.forumsocialcatala.cat
27: Sortida al TEATRE VICTÒRIA A les 4 de la tarda ,passeig de La Sort ( parada bus ). BOSCOS ENDINS musical de Dagoll Dagom .Autor: Stephen Sondheim i James Lapine .Direcció Joan Lluis Bozzo . Amb: Actors de la companyia Dagoll Dagom i la cantant Gisela . Preus socis 46 € No socis 50 €. Reserves :Joan P. –Telèfons 977.64.07.08 –977.64.00.63 Data límit per reserves i pagament 05-01-2008 NUS

FEBRER
2: 17h. el VIè Fòrum per les Terres del Gaià a la Nou de Gaià
8: El proper "Sopars amb l'Alternativa" estarà presidit per l'escriptor Matthew Tree, a partir de 2/4 de 9 del vespre. Lloc: Restaurant l'Esmero de Torredembarra. En Matthew farà una petita dissertació de plantejament encara desconegut, seguida d'un curt però intens debat en acabar de sopar. La sobretaula no estarà exempta de complicitats. En Matthew Tree es caracteritzen per l'audàcia de les temàtiques escollides en les seves publicacions. Francesc M., membre de l'ABG-Torredembarra
16: Comissió de Treball de l’ACBG A CREIXELL
20-21: Gessamí: “durant dos mesos i mig un grup d'entre 8 i 10 persones
> compromeses amb els moviments socials recorreran Catalunya amb
> bicicleta parant per pobles i ciutats on hi hagi gent que senti que ja
> és hora de parar els peus al creixement i d'engegar una economia que
> complagui les nostres necessitats reals i deixi en pau l'ecosistema
> que ens sustenta.(...)” Torredembarra

SETEMBRE
20: III ASSEMBLEA ACBG A RENAU

B.- “Per malaltia del Joan Maria V., un dels actors, NO es podran realitzar les representacions de l'obra de teatre "El nadal de Totperca S.A.". Com que el pobre en té per unes quantes setmanes, hem suspès l'estrena "sine die".”

C.- “Taller de ball country. Degut a l'èxit que ha tingut el taller tornem a muntar un grup per a principiants. L'horari serà tots els dissabtes de 20.30 a 21.30 al gimnàs del ceip antina. preu 10 euros al mes. telf de contacte per inscripcions: rosa 662358621”

ARTICLE D'OPINIÓ


Al ple d'ahir vam poder veure i viure en directe com l'equip de govern tanca els ulls davant una gran i greu evidència: la regidoria d'Urbanisme està en KO tècnic. Tothom veu que "el millor equip de tècnics de Catalunya" -paraules del regidor d'Urbanisme- no funciona. Hem vist com el Pavelló Municipal s'inunda sempre que plou, ocasionant pèrdues econòmiques importants, per exemple. El motiu de les inundacions és la seva ubicació, situat en la part més baixa del barri de Sant Jordi, en uns terrenys que no estan adecuats per a canalitzar les aigues. Malgrat tot, el regidor d'urbanisme diu que la culpa és de l'empresa constructora.
Malgrat no reconèixer l'error de no haver fet l'adecuació de l'entorn abans de fer l'edifici, ara, tenen previst fer el Teatre Municipal en terrenys que, segons la memòria de tots, circula amb força les aigües de pluja. Un cop més, s'ha donat el vist i plau a fer una obra pública sense preveure l'adecuació de l'entorn abans de fer l'edifici.
Calen mesures urgents per redreçar l'actual situació de l'urbanisme de Torredembarra. Però que quedi clar que la responsabilitat no recau exclusivament amb el Regidor d'Urbanisme, si no que en són responsables tots els membres de l'equip de govern per permetre amb els seus silencis l'actual situació.
Lluís S. Regidor de l’ABG

Aquest divendres, a les 8 del vespre, i a la Sala de Plens. CONFERÈNCIA d'història:

dijous, 20 de desembre de 2007

ARDENYA


L'ALCALDE MENTEIX


En el darrer número d'una publicació mensual que edita una empresa torrenca l'alcalde fa unes declaracions sobre muntanans II i ... són mentida! Una "incoherència total"!

dimecres, 19 de desembre de 2007

L'ABG PRESENTA SUGGERIMENTS AL PLA TERRITORIAL


Suggeriments a l’avantprojecte del Pla Territorial del Camp de Tarragona
SOL·LICITEM:

1.) CORREDOR FERROVIARI DEL MEDITERRANI

1. Convertir la línia de ferrocarril Reus-Tarragona-Barcelona –ample mixt- en un servei de RODALIES que permeti incrementar freqüències i desplaçament en horaris nocturns. 2.Possibilitar que la línia ferroviària permeti el pas del TRAMCAMP, tramvia lleuger que uneixi el Baix Gaià amb la ciutat de Tarragona

2.) NOVA LÍNIA REUS-AEROPORT-ESTACIÓ DEL CAMP DE TARRAGONA-SANT VICENÇ DE CALDERS-CASTELLBISBAL.

1.Reobertura de la línia d’ample mixt per a passatgers que ampliï la xarxa de comunicació ferroviària entre el Camp, el Baix Gaià i el Baix Penedès, per enllaçar de forma coherent i per ferrocarril aquestes comarques amb els focus de mobilitat intermodal –rodalies, aeroport de Reus, i l’estació del TGV-.

2. Obrir nova estació: ALTAFULLA NORD –Brises del Mar

3.) ARC VIARI REUS-PERAFORT-TORREDEMBARRA

1. No contemplar un nou vial entre Perafort i Torredembarra ja que és una zona trinxada per les infrastructures viàries, de ferrocarril i d’energia. Pel perill que suposa pel connector del Gaià –zona protegida- i per l’impacte que tindria el pas de la riera de Vespella –zona de la Riera- i de la vall del Gaià –el Catllar-. És una via innecessària ja que el trajecte estarà cobert per la nova línia de ferrocarril i perquè les carreteres que ja existeixen –amb una possible ampliació- i amb una variant al Catllar -per sobre del cementiri- donaria solució a un futur creixement urbanístic de la zona.

(...) 5.) PARC DEL GAIÀ

1. Millorar el grau a protecció especial de totes les zones protegides del Baix Gaià mitjançant un marc que podria articular-se com un parc forestal, parc agrari i/o parc fluvial, configurant connectors ecològics necessaris entre ells espais agrícoles d’especial valor.

2. Cabal ecològic pel riu Gaià tal i com marca la normativa europea.

3. En aquest sentit millorar a protecció territorial els espais no urbanitzables de la Plana del Gaià a l’entorn del nucli urbà d’Altafulla que tenen valors agrícoles, valors ambientals, ecològics o científics, espais intersticials en el sòl agrícola rics en diversitat biològica (marges, sèquies, tanques arbrades), espais d’interès paisatgístic i espais agraris de valor fonamentals per a la conservació de sòls i aigües com ara terrasses i feixes, camps de garrofers, (...)

dimarts, 18 de desembre de 2007

ALTERNATIVA 327


Butlletí Setmanal de l´ALTERNATIVA BAIX GAIÀ

http://alternativatorredembarra.blogspot.com/ (NOTÍCIES DE LA TORRE I TOT EL BAIX GAIÀ)

TORREDEMBARRA
-Casal Popular DISSABTE 22 DE DESEMBRE A LES 12h: REUNIÓ PER A PARLAR DEL TEMA
-ASSEMBLEA OBERTA MENSUAL DIMARTS 18 DE DESEMBRE A LES 21H A LA SALA DE REUNIONS DEL CASAL MUNICIPAL

ACBG
-Proposta de III ASSEMBLEA: 20 DE SETEMBRE DE 2008 A RENAU
-Resum de la reunió de dissabte 15 de desembre: Vam analitzar les diferents propostes presentades per al Pla Territorial. Vam decidir recopilar-les totes, incloses les que no són Acbg, i començar a el·laborar al·legacions per a quan surti l’aprovació inicial. Es va aprovar iniciar un fòrum de debat al voltant de l’acbg temàtic. La propera reunió de treball serà el 16 de febrer. Es proposa que es faci a Creixell.

EL FÒRUM
A proposta de l’ACBG s’inicia el FÒRUM TEMÀTIC PER A DEBATRE PROPOSTES EN DIFERENTÀMBITS AMB REPERCUSSIÓ comarcal. En primer lloc, us proposem triar plegats el primer tema de debat. Voteu contestant aquest correu:
a) Mobilitat
b) Alternatives al totxo


ALTAFULLA
Durant la fira de Nadal es va repartir el pernil que l’alcalde havia rebut de lot pel fet de tenir el seu càrrec. La resta de regals seran repartits entre els treballadors municipals i Caritas.

SALVEM EL GAIÀ
Si voleu donar a conèixer aquestes dues campanyes fora dels Països Catalans podeu reenviar aquests texts en castellà. Ens ho van demanar per a una entitat de fra i es pot aprofitar. Copiar i enganxar.
“Desde hace unos 10 años una coordinadora de entidades reclama la aplicación del cabal ecológico para el río Gaià, que nace en Santa Coloma de Queralt y desembocaba en Tamarit. Desde 1975 su cauce es absorbido en el pantano de El Catllar para la abastecer cierta industria de Tarragona.
http://blocs.tinet.cat/blog/salvem-el-gaia
PEL PARC NATURAL DE LES TERRES DEL GAIÀ
El riu Gaià ha pasado a ser uno de los últimos conectores biológicos de la zona comprendida entre Barcelona yTarragona. Los pueblos de su cuenca se debaten entre convertir-se en grandes urbanizaciones o municipios dinámicos con una economia diversificada que mantengan su paisage como elemento de atracción del turismo. A través de una serie de foros se estan poniendo las bases para crear un Parque Natural como herramienta de coordinación y promoción del territorio.
http://www.quelcom.net/terresdelgaia/”

ALTRES HERBES

A.-AGENDA

DESEMBRE
18: Concert de l’Escola de Música de Tdb al Casal 19h
18: Assemblea oberta mensual de l’abg 21h SALA DE REUNIONS CASAL
20: ple a Tdb
21: conferència-PRESENTACIÓ DEL LLIBRE "El setè camió" a la Sala de Plens de l'Ajuntament de Torredembarra, per Assumpta Montellà i a les 8 del vespre. Organitzat des de la Regidoria de Patrimoni de l'Ajuntament de Torredembarra, tot coincidint amb l'exposició “Patrimoni de la por. Refugis antiaeris de la Guerra Civil a Torredembarra”.
22: Possible reunió pel casal popular a tdb 12h
27: CASAL DE NADAL A CAL BOFILL. CENTRE D'ACTIVITATS MEDIAMBIENTALS
TALLERS I ESPECTACLES SOBRE EL MEDI AMBIENT 27 I 28 DE DESEMBRE DE 2007
2,3 I 4 DE GENER DE 2008 HORARI DE 10 A 13H PER NENS I NENES DE 7 A 12 ANYS
PLACES LIMITADES INSCRIPCIÓ GRATUÏTA
28 i 29 a les 10 de la nit i el 30 a les sis de la tarda a la Sala gran del Casal Municipal (entrada per Sant Adrià) Representació de l’obra d’Elisa Crehuet “EL NADAL DE TOTPERCA S.A.” A càrrec de: Grup d’Aficionats a l’Art. El NUS ESCÈNIC
31: Festa de cap d’any a la Torre (“EI GENT!!!! FESTA DE CAP D'ANY JOVE I NO JOVE A TORREDEMBARRA!!!! AQUEST CAP D'ANY UNA COLLA DE MOTIVATS QUE PASSEM DE PAGAR MOOOOLT PER AQUEST DIA I DE PILLAR COTXES HEM ORGANITZAT UNA FESTETA DE CAP D'ANY AL CASAL MUNICIPAL DE TORREDEMBARRA!!! LA FESTA COMENÇARÀ A LES 00:30 I ACABARÀ A LES 5 DE LA MATINADA.......HI HAURÀ MÚSICA VARIADA, PREUS POPULARS I MOLT BON ROLLO SOBRETOT!!! LES ENTRADES TINDRAN EL MÒDIC PREU DE 3 EUROS I PODEU COMPRAR L'ENTRADA ANTICIPADA AL BAR LA TORRE, A CA L'ASTUT I AL PATRONAT DE CULTURA A PARTIR DE LA SETMANA VINENT!!! DEMANEM BON AMBIENT I BON HUMOR!!!! ANIMEU-VOS!!!!US HI ESPREM A TOTS!!!! FEU DIFUSIÓ!!!!! "COLLA DE MOTIVATS"”)
31: Darrer dia per veure l’expo de F. Lozano al Castell de la Nou.

2008
GENER
Darrers dies per veure l’expo sobre els refugis de la guerra civil al Pati del Castell de la Torre.
Del 19 al 27 Fòrum Social Català (FSCat) www.forumsocialcatala.cat
27: Sortida al TEATRE VICTÒRIA A les 4 de la tarda ,passeig de La Sort ( parada bus ). BOSCOS ENDINS musical de Dagoll Dagom .Autor: Stephen Sondheim i James Lapine .Direcció Joan Lluis Bozzo . Amb: Actors de la companyia Dagoll Dagom i la cantant Gisela . Preus socis 46 € No socis 50 €. Reserves :Joan P. –Telèfons 977.64.07.08 –977.64.00.63 Data límit per reserves i pagament 05-01-2008 NUS

FEBRER
2: 17h. el VIè Fòrum per les Terres del Gaià a la Nou de Gaià
16: Comissió de Treball de l’ACBG A CREIXELL
20-21: “Hola genteta del Sud, us escriu el Gessamí, un xiquet de Reus (que va
> estar molts anys a Barna estudiant i després visquent a Can Masdeu) i
> ara torna a ser a Reus. Alguns em coneixeu i d'altres no (el vostre
> mail me l'haurà passat algú que us considera socialment actius).
> Alguns ja sabeu de que vaig a parlar i d'altres encara ho esteu
> intentant esbrinar. Doncs bé, durant dos mesos i mig un grup d'entre 8 i 10 persones
> compromeses amb els moviments socials recorreran Catalunya amb
> bicicleta parant per pobles i ciutats on hi hagi gent que senti que ja
> és hora de parar els peus al creixement i d'engegar una economia que
> complagui les nostres necessitats reals i deixi en pau l'ecosistema
> que ens sustenta.
> El que és una mica urgent saber és on pararem quan estiguem per aquí
> baix (estaria bé saber-ho abans del Nadal o abans de que s'acabi el
> 2007, ja que serà una de les primeres zones que visitarem).
> El que es necessita per a fer una parada al vostre poble o citat (a
> part d'interès i ganes) és una sala o local, més o menys gran, per a
> fer la xerrada i el taller i una capacitat d'acollida per a 10 persones.
Ara es tracta de parlar-s'ho una mica en cada lloc per a dir sí o no i
> després de cara al gener jo mateix em dedicaré a anar donant tombs i
> tenint reunions locals per a coordinar-se logísticament i anar
> encetant debats sobre decreixement si cal.
La Marxa ve de Vilanova i la Geltrú el dia 20 de febrer
> Després de sondejar una miqueta el territori i els seus moviments
> socials (tenint en compte que anar d'un lloc a l'altre en bici hauria
> de tardar com a molt un matí i un tros de tarda i que podem fer un
> máxim de 9 parades per aquí baix), la proposta de parades inicial
> (subjecta a canvis) seria:
> - Torredembarra 20 a 21/2
> - Tarragona 21 a 23 /2 (...) Bé doncs, gràcies per ajudar a escampar la llavoreta del decreixement, gràcies per buscar recolzaments desde el vostre entorn proper i
> continuarem en contacte. Salut i a reveure! Gessamí.”

SETEMBRE
20: III ASSEMBLEA ACBG A RENAU

AVUI DIMARTS, ASSEMBLEA

L'ASSEMBLEA MENSUAL OBERTA SERÀ AVUI DIMARTS A LES 21H A LA SALA DE REUNIONS DEL CASAL MUNICIPAL. TOTHOM HI ÉS CONVIDAT.

dissabte, 15 de desembre de 2007

INFORMACIÓ DE LA CGTINFORMACIÓ A L’USUARI


Des de la CGT, igual que des de tota la societat, observem amb preocupació el lamentable estat de deterioració al que ha arribat el servei ferroviari a Catalunya. En són els màxims culpables: la Llei del Sector Ferroviari, les obres d'un tren elitista com és l'AVE, i la mala gestió tant en el manteniment com en la modernització de les infraestructures de la xarxa convencional, realitzada pels últims governs que han invertit de manera exclusiva en l’Alta Velocitat i no en el ferrocarril que utilitzen la majoria dels usuaris i usuàries.

A la CGT creiem en un ferrocarril públic, social, segur, sostenible i de qualitat i entenem que els passos que s'haurien de donar per a aconseguir, en un futur proper, el ferrocarril que els usuaris de Catalunya mereixen, passa per solucionar la falta endèmica de personal a través d'Ofertes d'Ocupació Pública en tots els serveis ferroviaris, paralitzant les externalitzacions i subcontractacions dels diferents serveis, fomentant la recuperació de càrregues de treball privatitzades per a millorar la qualitat del servei públic, millorant així mateix la pròpia gestió del personal, que ha passat de tenir una plantilla ben definida i professional, a apostar per l'ocupació en precari, deixant en nivells mínims la formació i la seguretat.

Exigim per a això realitzar inversions en el ferrocarril convencional de Catalunya, que garanteixin:

• El manteniment del personal tant en les estacions com en els trens, per a una millor atenció a l’usuari en informació, venda de bitllets, seguretat en la circulació, sales d'espera, etc,. garantint un adequat nivell de qualitat.

• Un adequat manteniment de la infraestructura i del material ferroviari, realitzat per personal ferroviari que garanteixi la seguretat en la circulació i la prevenció d'accidents.

• L'adaptació de les estacions, dependències ferroviàries i trens, per a facilitar el seu ús a les persones amb mobilitat reduïda.

• L'ampliació dels actuals serveis ferroviaris de Regionals i la necessitat de crear un anell ferroviari de rodalia en el Camp de Tarragona, aprofitant les infraestructures existents.

• La reobertura de la línia ferroviària Roda-Reus per al transport de mercaderies, així com per a connectar l'estació de l'AVE amb Tarragona, Reus i la resta de línies.

En definitiva, la defensa del ferrocarril com mitjà fonamental del transport col·lectiu de titularitat pública, amb l'objectiu que garanteixi la finalitat social i la seguretat del transport, tenint en compte els avantatges mediambientals d'aquesta manera de transport.


PER UN FERROCARRIL PÚBLIC, SOCIAL, SEGUR, SOSTENIBLE I DE QUALITAT


SINDICAT FEDERAL FERROVIARI DE LA CONFEDERACIÓ GENERAL DEL TREBALL (CGT)

dijous, 13 de desembre de 2007

ALTERNATIVA 326


Butlletí Setmanal de l´ALTERNATIVA BAIX GAIÀ

http://alternativatorredembarra.blogspot.com/ (NOTÍCIES DE LA TORRE I TOT EL BAIX GAIÀ)


TORREDEMBARRA

Casal Popular

-DISSABTE 22 DE DESEMBRE A LES 12h: REUNIÓ PER A PARLAR DEL TEMA

-del DIRARI EL PUNT: “L'ABG denuncia la falta d'un «criteri» al nucli antic de la Torre

ACN. Torredembarra.
L'Alternativa Baix Gaià (ABG) va denunciar ahir la falta d'un «criteri clar d'actuació» al nucli antic de Torredembarra, i va lamentar la «falta de sensibilitat urbanística» al barri. La formació va demanar un pla de protecció i millora de la zona per tal d'aprofitar les potencialitats econòmiques i de qualitat de vida que ofereix l'espai. Així, l'ABG ha demanat a l'Ajuntament de Torredembarra la catalogació i protecció del patrimoni històric del nucli antic, la discussió del pla especial de millora urbana i el canvi de criteris urbanístics per tal de protegir i millorar el barri. La formació, a més, ha denunciat «agressions irreversibles» que s'han produït a l'àrea i ha alertat sobre altres projectes de futur que poden «desvirtuar» la seva identitat.” http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2659103

L’Agència Catalana de Notícies també se’n va fer ressò.

(http://www.noticies.net/webACN/cercaContinguts.do;jsessionid=E5D7F24D07808B6378920F0A62A4D807) I també www.telenoticies.cat (http://www.telenoticies.cat/pnoticies/notItem.jsp?item=noticia&idint=234582)

-Hem enviat cartes a diferents col·lectius (Illacrua, CGT, Ciemen, etc) que ens envien les seves revistes per tal de notificar el nostre canvi d’adreça (Apartat de Correus 223 -43830 Torredembarra).

ACBG

-Proposta de III ASSEMBLEA: 20 DE SETEMBRE DE 2008 A RENAU

-Comissió de treball de l’ACBG 15 de desembre de 2007 a les 11h A TORREDEMBARRA. Plaça del Castell

LOTERIA

CAL TORNAR LA LOTERIA I LES SEVES MATRIUS AL Jordi (jsmbaixgaia@hotmail.com) JA!!!!

ALTAFULLA

Ja ha sortit un nou FULL (el podeu veure al BLOC)

RENAU

Hem enviat a la premsa un escrit titulat “Renau té un problema i es diu 400%” I S’HA PUBLICAT A L’AQUÍ.

ALTRES HERBES

A.-AGENDA

DESEMBRE

14: Plenari del CMST a les 20.00h. En Jordi P. presentarà un PWP sobre el viatge que va fer a CALVIÀ per informar-se sobre el PGILC "Pla de gestió integral del litoral de Calvià". Es pretén OBRIR el Consell amb temes de interès general i treballats des de el Consell.

14: secciones sindicales de tarragona del SFF-CGT adif y Renfe Operadora POR UN FERROCARRIL PÚBLICO, SOCIAL SEGURO, SOSTENIBLE Y DE CALIDAD

CONCENTRACION EN LA ESTACION DE TARRAGONA de 12 a 13 h

15: VISITA GUIADA Al Vendrell Centre d’Estudis Sinibald de Mas (CESM) Tel. 627 452 726

15: Reunió de la comissió de treball de l’ACBG. 11H A TORREDEMBARRA

15: QUARTA CADENA HUMANA a les 7 del vespre, per preservar la Platja Llarga i el seu paisatge de fons. www.myspace.com/salvemlaplatjallargadetarragona

15: Fira de Nadal a altafulla i a tdb

15: “Compartiu les activitats d'aquesta setmana a la Biblioteca (BT) i la Biblioplatja (BP): (…) 11h Nascuts per Llegir: Taller de cuina "Al Nadal cuinarem, dolços pels Reis d'Orient", per la cuinera Rocío Merino (BP). 12 h Curs de còmic (BP)”

15-16: Festa Major del Catllar

16: Hort del Nap a l’Albiol (GATA)

16: sortida AL TEATRE “MAMMA MIA” NU

17: a les 8 del vespre al Casal de la Nou de Gaià reunió de SALVEM EL GAIÀ

18: Concert de l’Escola de Música de Tdb al Casal 19h

19: Assemblea oberta mensual de l’abg 21h

20: ple a Tdb

21: conferència-PRESENTACIÓ DEL LLIBRE "El setè camió" a la Sala de Plens de l'Ajuntament de Torredembarra, per Assumpta Montellà i a les 8 del vespre. Organitzat des de la Regidoria de Patrimoni de l'Ajuntament de Torredembarra, tot coincidint amb l'exposició “Patrimoni de la por. Refugis antiaeris de la Guerra Civil a Torredembarra”.

22: Possible reunió pel casal popular a tdb 12h

27: CASAL DE NADAL A CAL BOFILL. CENTRE D'ACTIVITATS MEDIAMBIENTALS

TALLERS I ESPECTACLES SOBRE EL MEDI AMBIENT 27 I 28 DE DESEMBRE DE 2007

2,3 I 4 DE GENER DE 2008 HORARI DE 10 A 13H PER NENS I NENES DE 7 A 12 ANYS

PLACES LIMITADES INSCRIPCIÓ GRATUÏTA

28 I 29 a les 10 de la nit i el 30 a les sis de la tarda a la Sala gran del Casal Municipal (entrada per Sant Adrià) Representació de l’obra d’Elisa Crehuet “EL NADAL DE TOTPERCA S.A.” A càrrec de: Grup d’Aficionats a l’Art. El NUS ESCÈNIC

31: Festa de cap d’any a la Torre – Altafulla (Casal Violeta)

31: Darrer dia per veure l’expo de F. Lozano al Castell de la Nou.

2008

GENER

Darrers dies per veure l’expo sobre els refugis de la guerra civil al Pati del Castell de la Torre.

Del 19 al 27 Fòrum Social Català (FSCat) www.forumsocialcatala.cat

FEBRER

2: 17h. el VIè Fòrum per les Terres del Gaià a la Nou de Gaià

16: Comissió de Treball de l’ACBG A CREIXELL

SETEMBRE

20: III ASSEMBLEA ACBG A RENAU

EL FULL D'ALTAFULLA
dilluns, 10 de desembre de 2007

ARTICLE D'OPINIÓ


Renau té un problema i es diu 400%
L’Ajuntament de Renau presentarà al·legacions al Pla Territorial amb la voluntat de justificar un creixement del 400% de la població. Des de l’ABG de Renau hem denunciat la voluntat del consistori actual que, amb el seu POUM en curs, i en contra de les disposicions que projecta el Pla Territorial del Camp de Tarragona, pretén urbanitzar de forma depredadora una part important del seu paisatge.

Ens preocupen les pretensions d’accelerar la tramitació del POUM de Renau per part de l’Ajuntament per tal d’avançar-se a l’aprovació del Pla Territorial per tal que no pugui ser condicionat per aquest. Pensem que una planificació supramunicipal molt probablement no permetria els creixements previstos. Valorem com altament negatiu les pretensions del consistori de quadruplicar la població, resultant insostenible tant social, com ambiental, territorial i paisatgísticament.

Justament l’àrea que es pretén urbanitzar és la millor frontal del poble, la visual principal de Renau, un paisatge d’alta qualitat i cubeta de recàrrega hidrogeològica. Paradoxalment caldria protegir-la. Cal dir, a més, que el procés d’elaboració del POUM no està sent participat plenament per la seva ciutadania, sent un model únic dirigit exclusivament pel govern actual que, tot i seguir procediments emparats per la llei, ha limitat l’anomenat procés de participació ciutadana a una exposició de l’avantprojecte per part del tècnic redactor i a la presentació d’un seguit de consideracions per la ciutadania. L’ABG estem esperant resposta des de fa més d’un any.

Respecte al Pla Territorial del Camp de Tarragona, ens congratulem del reconeixement que en fa dels seus valors naturals, paisatgístics, agrícoles i de connectivitat biològica, reforçant el futurible Parc Natural de les Terres del Gaià. Tot i així hi calen petites millores en quant la transposició del sòl de protecció paisatgística i/o agrícola de tota l’àrea del Coll de Nulles a la categoria d’especial interès per la connectivitat biològica.

Resulta molt trist i preocupant la manca de sensibilitat paisatgística i ambiental manifesta per l’Ajuntament de Renau en aquests temps actuals on, sortosament, els errors urbanístics comesos en un passat recent estant servint ja per reconduir tendències destructives de l’entorn, tal i com és objectiu del propi Pla Territorial del Camp de Tarragona.

Robert A.
Portaveu de l’ABG

divendres, 7 de desembre de 2007

CONCURS DE FOTO A RODA


ALTERNATIVA 325


Butlletí Setmanal de l´ALTERNATIVA BAIX GAIÀ

http://alternativatorredembarra.blogspot.com/

ALTAFULLA
“ABG d'altafulla, present a la manifestació del 1-D
Un representació de l'Abg d'Altafulla va ser-hi present a la manifestació celebrada a Barcelona sobre el caos ferroviari i el dret a decidir sobre les infraestructures a Catalunya. A la marxa, que segons fonts de El Periódico de Catalunya va plegar 235.000 persones, es va reclamar que les inversions ferroviàries tinguin en compte primer a les persones i després les inauguracions. La petita comitiva d'Altafulla, encapçalada per el seu alcalde Francesc Farré, va recordar que a dia d'avui tothom sap que els Rodalies afectats durant aquest mesos tindran el bitllet gratis fins la arribada del TGV a Barcelona, per contra la gent que utilitza els trens de mitjana distància no te garantida cap contraprestació. Per això ABG d'Altafulla ha demanat, juntament amb altres poblacions, al senador de l'Entesa i membre d'EUiA que faci una pregunta al govern sobre aquesta discriminació.”

LA POBLA DE MONTORNÈS
“Al·legacions al avantprojecte del Pla Territorial del Camp de Tarragona de l’ Alternativa Baix Gaià-EPM de la Pobla de Montornès
Espais oberts:
Cal subscriure i impulsar el Parc Natural de les Terres del Gaià, tal i com ja una munió d’entitats i persones estem implementant mitjançant les Declaracions de Renau, Querol, Vila-Rodona i Tamarit acordades recentment, amb l’horitzó de continuar el procés iniciat de cerca de consens arreu dels pobles de les Terres del Gaià, la moció vers al Parc Natural de les Terres del Gaià, ha estat presentada a diversos municipis i aprovada ja a Torredembarra, Altafulla, Vespella de Gaià, Renau i la Pobla de Montornès (veure annex 1 i 2). (...)” Demaneu-les contestant aquest correu.

TORREDEMBARRA
Casal Popular
El buit que ha deixat el tancament de l’Auca ha fet que diverses entitats de la Torre ens estiguem movent per a trobar un espai on poder tenir:
-Taula de reunions -Ordinador -Biblioteca -Premsa i publicacions -Cartellera d’activitats
-Botigueta -etc Les entitats que han confirmat la seva participació són: -L’Alternativa Baix Gaià
-Associació Cultural Baix Gaià -Revista el Timbal -Secció local del Fòrum per les Terres del Gaià
-Secció local de Salvem el Gaià -Assemblea de Joves del Baix Gaià
Volem obrir el projecte a totes les iniciatives culturals i socials que vulguin participar. Per tal de pagar el lloguer hem establert unes quotes voluntàries de 10 euros al mes. El funcionament de l’espai es determinarà de manera col·lectiva. Informeu-vos a jsmbaixgaia@hotmail.com
-ENQUESTA: DIA OBERT PER PARLAR DEL LOCAL: DISSABTE 22 DE DESEMBRE A LES 12h: VOTA PER AQUEST DIA O UN ALTRE CONTESTANT AQUEST CORREU.
-“L’ABG demana un pla de protecció i millora del nucli antic
El nucli antic de Torredembarra té grans potencialitats econòmiques i de qualitat de vida. Gaudeix d’un ampli entramat de carrer, de serveis i de patrimoni històric. Malgrat això, durant els darrers anys s’han produït agressions irreversibles contra diversos elements patrimonials. Semblava que les gestions iniciades per a redactar el Pla Especial de Millora Urbana (PEMU) posarien fi al desgavell urbanístic que ha permès tirar a terra cases antigues per a construir blocs de pisos d’un gust estètic i funcional qüestionable. (...)”

ACBG
-Proposta de III ASSEMBLEA: 20 DE SETEMBRE DE 2008 A RENAU
-Comissió de treball de l’ACBG 15 de desembre de 2007 a les 11h A TORREDEMBARRA.

LOTERIA
Loteria de l’ACBG a: -La Riera de Gaià, La Pobla de Montornès, Roda de Berà, Forn Cristià de la Plaça de la Vila, 6 comerços d’Altafulla, Jordi (jsmbaixgaia@hotmail.com) Atenció! Han passat els dies i... dia 10 de desembre cal passar comptes de la loteria. Els números que us quedeu els podreu seguir veneNT.

LA RIERA DE GAIÀ
“Reunió oberta el dilluns 3 de desembre. Un altre mes sense local
Com cada primer dilluns de mes, farem la reunió oberta d'Iniciativa Rierenca. La reunió serà al Bar de 19:30h a 20:30h.
Ha passat un altre mes i seguim sense tenir un espai digne on trobar-nos. I no és un caprici nostre. El propi alcalde va donar-nos un espai en el ple de 31 de juliol. Però ja veieu com va. La pregunta que ens fem és: Si ni ell mateix no cumpleix les seves pròpies desicions, qui ho farà?
Com ja vam publicar en el nostre butlletí, l'alcalde segueix amb la seva política "a l'oposició, ni aigua". Una vegada més, s'enriu de la democràcia. Gràcies per la seva predisposició.”

ALTRES HERBES

A.-AGENDA

DESEMBRE
8: Sardanes a altafulla
9: Concert a Travi
10: Recollida de la loteria de l’ABG
14: Plenari del CMST a les 20.00h. En Jordi P. presentarà un PWP sobre el viatge que va fer a CALVIÀ per informar-se sobre el PGILC "Pla de gestió integral del litoral de Calvià". Es pretén OBRIR el Consell amb temes de interès general i treballats des de el Consell.
15: VISITA GUIADA Al Vendrell Centre d’Estudis Sinibald de Mas (CESM) Tel. 627 452 726
15: Reunió de la comissió de treball de l’ACBG. 11H A TORREDEMBARRA
15: QUARTA CADENA HUMANA a les 7 del vespre, per preservar la Platja Llarga i el seu paisatge de fons. www.myspace.com/salvemlaplatjallargadetarragona
15: Fira de Nadal a altafulla i a tdb
16: Hort del Nap a l’Albiol (GATA)
16: sortida AL TEATRE “MAMMA MIA” NU
18: Concert de l’Escola de Música de Tdb al Casal 19h
19: Assemblea oberta mensual de l’abg 21h
20: ple a Tdb
22: Possible reunió pel casal popular a tdb 12h
28 I 29 a les 10 de la nit i el 30 a les sis de la tarda a la Sala gran del Casal Municipal (entrada per Sant Adrià) Representació de l’obra d’Elisa Crehuet “EL NADAL DE TOTPERCA S.A.” A càrrec de: Grup d’Aficionats a l’Art. El NUS ESCÈNIC
31: Festa de cap d’any a la Torre – Altafulla (Casal Violeta)
31: Darrer dia per veure l’expo de F. Lozano al Castell de la Nou.

2008
GENER
Darrers dies per veure l’expo sobre els refugis de la guerra civil al Pati del Castell de la Torre.
Del 19 al 27 Fòrum Social Català (FSCat) www.forumsocialcatala.cat

FEBRER
2: 17h. el VIè Fòrum per les Terres del Gaià a la Nou de Gaià
16: Comissió de Treball de l’ACBG A CREIXELL

SETEMBRE
20: III ASSEMBLEA ACBG A RENAU

-Ben aviat a la Torre funcionarà la 2a línia de bus que suposarà que n’hi hagi un cada mitja hora.
-Al Cristià de la Pl. De la Vila venen números de la Parròquia de Sant Pere per col·laborar a pagar la restauració de l’església.
-També hi ha números dels Nois de la Torre i de la Penya Barcelonista.
-A la copisteria del carrer de la Sort podeu signar a favor del Parc Natural de les Terres del Gaià.
-El llibre sobre EL CAFÈ DE DALT va ser presentat a l’IES TORREDEMBARRA. Podeu trobar-lo al Sonsona, al quiosc de la Pl de la Vila, al Bar de la Torre, a ca l’Aurèlia, a l’Àgora, a la Fonda de La Riera a l’AC 223 de Torredembarra i al correu jsmbaixgaia@hotmail.com
-PROVA PILOT NOU SERVEI DE RECOLLIDA D’OLI DOMÈSTIC Un servei més proper al ciutadà Punts fixes de recollida: DIMARTS De 9 a 11 h. Mercat Municipal (Mañé i Flaquer). D’11 a 14 h. Pl Mn. Boronat DIMECRES De 9 a 11 h. Pl. V. Ivern ( Baix a Mar) D’11 a 13 h. Onze de Setembre /Francesc Macià (Els Munts) DIJOUS De 9 a 11 h. Crta Pobla de Montornès /Camí Pou (Clarà) D’11 a 13 h. Pl. del Mar (Residencial Nord)
-http://esmero.blogspot.com/

COMUNICAT DE PREMSA


L’ABG demana un pla de protecció i millora del nucli antic

El nucli antic de Torredembarra té grans potencialitats econòmiques i de qualitat de vida. Gaudeix d’un ampli entramat de carrer, de serveis i de patrimoni històric. Malgrat això, durant els darrers anys s’han produït agressions irreversibles contra diversos elements patrimonials. Semblava que les gestions iniciades per a redactar el Pla Especial de Millora Urbana (PEMU) posarien fi al desgavell urbanístic que ha permès tirar a terra cases antigues per a construir blocs de pisos d’un gust estètic i funcional qüestionable.

Passa el temps i tot continua igual: es tiren cases a terra, es construeixen blocs de pisos on hi havia cases, es continua sense tenir un criteri clar d’actuació al nucli, etc.

Aquesta manca de sensibilitat urbanística esdevé evident quan parlem de l’àrea que fa de perímetre del nucli antic. Es tracta d’un espai que cal tenir clar que és la porta d’entrada, que ha de guardar una estètica, que pot servir per ampliar el concepte de nucli antic, que no pot tapar el patrimoni, etc. És en aquesta àrea perimetral on trobem noves construccions que responen a un model caòtic irrespectuós amb la estètica que es pressuposa a un nucli ANTIC i mancat de sensibilitat i de previsió de futur. Només cal veure les obres que s’estan fent al Camí de l’Era, a l’Avinguda Catalunya, al carrer Pere Badia, etc.

Damunt de la taula tenim grans projectes que poden acabar desvirtuant la identitat de la Vila (blocs de pisos a l’aparcament del carrer Filadors, enderrocament de cases al carrer Antoni Roig, pisos a l’aparcament del carrer Mañé i Flaquer, etc.) i desenes de construccions en marxa al nucli antic i al seu perímetre que no responen a cap criteri estètic i funcional que tingui l’objectiu de protegir i millorar la zona.

Davant d’aquesta situació l’ABG demana a l’Ajuntament de Torredembarra:

-La catalogació i la protecció del patrimoni històric del nucli antic.
-La discussió i l’aprovació del PEMUde forma participativa, perseguint aquestos objectius.
-El canvi dels criteris urbanístics a fi i efecte de protegir, millorar i fer atractiu el nucli antic i la resta de la Vila.

ALTERNATIVA BAIX GAIÀ

diumenge, 2 de desembre de 2007

ARTICLE D'OPINIÓ


Algunes idees sobre Cultura
Quina seria la diferència entre FESTA MAJOR I FESTA DE BARRI? En principi solament hauria de ser una, la de l’emplaçament, no? Hi ha més qüestions que les separen però vull remarcar la proximitat entre les dues: gaudir d’uns dies de festa, manifestar de manera lúdica la identitat del poble o del barri, passar-ho bé, conèixer els veïns i les veïnes, etc. S'aprofiten unes dates especials, generalment d’origen religiós, sobretot si es tracta d’una festa tradicional, i s’organitzen una sèrie d’actes.

Aquest seria un breu resum per a la introducció del present article. Però la cosa no és tan fàcil com sembla. La realitat del poble ha anat introduint la festa de barri. El creixement a la perifèria de la Vila ha propiciat que s'inclogui aquesta modalitat. És una iniciativa lloable, que fomenta la cohesió dels barris i que permet passar uns dies agradables amb els nostres veïns i veïnes. Però cal no perdre de vista que és la festa major la que aglutina l'essència del poble. La festa major és per a tothom, per a tots els barris. Són dies de festa, de retrobament, de conèixer gent, etc. A la FESTA MAJOR es manifesta tota la tradició que el poble ha recopilat al llarg dels seus anys d'història. Només cal esmentar la solemnitat amb què es celebren certs actes de la Festa del Quadre, de Santa Rosalia, de Sant Joan a Baix a Mar o de Sant Sebastià a Clarà. Aquestes festes són també un aparador de novetats culturals que arriben de fora Torredembarra.

Amb molt d’encert i èxit es fan festes de barri a llocs com a Sant Jordi o Els Munts. Mica en mica la resta de barris s’hi van afegint. Lògicament no es la mateixa història per a uns que per a altres, ni tampoc la seva trajectòria, desenvolupament i realitat. Cada barri té la seva personalitat. És per això que cadascú vol la seva festa. Cal felicitar-nos per aquesta voluntat social. Cal, però, no oblidar que els barris estan ubicats en un conjunt i que entre tots construïm el municipi. I és precisament la festa major anual la que és comuna a tots i que és la que ha de recollir l’esperit que ens uneix i que ajuda a mantenir la nostra cohesió i identitat.

Queda una altra realitat per afegir a La Torre. Es tracta de la participació i col·laboració dels vilatans en les seves festes, tan les de BARRI com la FESTA MAJOR. Aquesta és altra qüestió... Volem Festa, volem preservar les tradicions populars, volem passar-ho bé, volem que sigui molt a prop de casa, volem... volem que altres treballin i facin tot això per a nosaltres. Ho volem tot fet, sense moure’ns, i si alguna cosa no surt bé ens creiem en el dret de criticar des de casa.

Hi ha gent que s’ha preocupat de la FESTA MAJOR o de la seva FESTA DE BARRI i ha pencat, ha aportat idees noves, ha sacrificat temps (tothom té poc temps, ha de fer moltes coses, a tothom passa al mateix). Repeteixo hi ha gent que ha pencat molt per tal que altres o la resta gaudíssim de les festes, que ha pencat en les comissions que la Junta de El Patronat de Cultura, en aquest cas, ha constituït per a què sigui -una cosa- oberta, transparent, democràtica, participativa, pluralista, de gent del poble per al poble.
Sóc una nouvinguda a La Torre. Fa 10 anys que vaig arribar. Sóc catalana d’adopció i m’agrada aquest poble. Estic agraïda a la gent que ha contribuït des de fa ja molt de temps a millorar-lo. Procuraré amb el meu granet de sorra continuar amb la mateixa tasca.

Anna M. M.
Alternativa Baix Gaià