dilluns, 28 de juliol de 2008

ALTERNATIVA 360


ALTERNATIVA 360
28 de juliol de 2008
Des del 2003
500 lectores/rs
Butlletí Setmanal de l´ALTERNATIVA BAIX GAIÀ

-“Pla territorial del camp de Tarragona
S'ha fet l'aprovació inicial del Pla Territorial, aquest es l'enllaç per fer consultes
www10.gencat.cat/ptop/AppJava/cat/informacio_publica/plans_territorials/documentacio_ptcamptarragona.jsp

TORREDEMBARRA
-“Salut a tothom, Recordareu que el passat 30 de gener de 2008 la Comissió de Medi Ambient del Parlament de Catalunya va aprovar una resolució sobre Muntanyans II. La resolució no era res de l'altre món tot i que els partits polítics ens van vendre que era el camí per salvar els Muntanyans. El Govern tenía quatre mesos per fer efectiva la resolució aprovada, d'acord amb el que marca el Reglament de la cambra. El termini es va exhaurir el passat 11 de juny i, evidentment, encara no ho havien fet.
Esgotat aquest termini vam demanar informació al Departament de Medi Ambient, als partits polítics de la Generalitat i als parlamentaris que havien participat (Sergi de los R., Daniel P., etc) L'immensa majoria no han respost les nostres peticions i ens han ignorat.
Avui hem pogut aconseguir el suposat compliment de la resolució del Conseller Baltasar. En els prop de sis mesos des de l'aprovació el resultat és el que us adjunto en el fitxer. Bàsicament el seu compliment es centra en els espais lliures, ignorant absolutament el segón punt de la resolució (incloure altres espais, mesures cautelars, etc).
Ah, i la comissió de treball formada pels grups municipals i la Generalitat no es reunirà fins el mes de setembre. Potser llavors tots ells podran anar als pisos que ja estaran acabats.
Apa, salut.” Carles
-Ep! Tenim al bloc el manifest de l’11 de setembre. Si voleu que ens adherim com cada any només cal que envieu el vostre vot. D’altra banda penseu en reenviar-lo a les postres entitats. http://alternativatorredembarra.blogspot.com/

CASAL POPULAR NUMEN MESTRE
-La xerrada de Mart va tenir ressò a Altafulla Ràdio, Pobleviu.cat, Aquí, El Punt, etc.
-“Amics Disculpeu pel retard en informar-vos, però és que la feina no em deixa treballar. Vull comentar dues coses:
Primer fer una valoració molt positiva de la xerrada-col·loqui sobre l'exploració de Mart del 4 de juliol, va estar genial el Jaume Roigé és tot un expert, les vint-i-set persones que ens hi vam aplegar vam veure atònits com va aquesta gesta del coneixement. Era tant interessant que no va ser fins al final de les dues hores que va durar la xerrada que vam notar que hi féia una calor d'espant al local. La metereologia no ens va acompanyar i no es va fer la sortida programada d'observació. Tot i que van aparèixer dos telescopis. El Jaume, però, va suplir-ho amb una observació virtual amb el programari "Stellarium", hi han versions per a Windows, Macintosh i Linux, és de codi lliure, és en català i us el podeu baixar directament del desenvolupador http://stellarium.sourceforge.net/ Que tingueu unes bones observacions astronòmiques!
En un altre ordre de coses el passat 8 de juliol, vam tenir una reunió al Casal amb el Francesc C., per a parlar del Taller "Aprenem a expressar-nos públicament". En el taller Aprenem a expressar-nos públicament, alhora que iniciarem l'aprenentatge a a perdre la por de parlar en públic, farem una introducció bàsica descobrint quins són els nostres punts febles i la manera com podem mitigar-los a fí d'establir una comunicació fluïda i efectiva amb el nostre entorn més immediat i millorar tots aquells factors que intervenen en aquesta: habilitat, confiança, emoció, verbalitat i gestualitat. La programació d'aquest taller hauria de ser a partir de setembre/octubre 2008. Aquest taller té una durada aproximada de 30 hores, les sessions haurien de ser d'unes 3 hores (una sessió per setmana). Amb tres mesos ho deixem enllestit. (...) En parlem. Salut!”
-Ens veiem aquest dijous de 20 a 21h a l’ASSEMBLEA MENSUAL!


SALVEM EL GAIÀ
“he pogut actualitzar això:
DECLARACIONS: http://terresdelgaia.alvent.net/declaracions.html
ESTUDIS: http://terresdelgaia.alvent.net/estudis.html
ACCIONS
. LEGALS: http://terresdelgaia.alvent.net/accions/accionslegals.html
. CIUTADANES: http://terresdelgaia.alvent.net/accions/ciutadanes.html
PREMSA: http://terresdelgaia.alvent.net/accions/premsa.html
(tot lo últim ja està penjat, però falta canviar els links als diaris pels corresponens pdf's o jpg's)
IMATGES
. Gent: http://terresdelgaia.alvent.net/imatges/Gent.html
. Lleure: http://terresdelgaia.alvent.net/imatges/Lleure.html
AGENDA: http://terresdelgaia.alvent.net/imatges/Gent.html

PLATJA LLARGA
“Hola a la Plataforma!
Us saludem aquesta vegada per INFORMAR-VOS de COM ESTAN les COSES.
Segueixen anunciant que NO ES CONSTRUEIXEN LES CASES dels plans 27 i 28 ,
i això és una boníssima notícia. (Ampliar info)
Queda en projecte un hotel, el PP-40. Recurrirem quan sorti el POUM ja que
- està al mig d'un dels corredors biològics possibles de la platja,
- i en zona inundable en cas de rierada.
Però es planeja fer un gran CENTRE AQUÀTIC a prop de la Platja Llarga (Ampliar info).
I volen activar un Pla de Gestió per al BOSC DE LA MARQUESA i les seves cales
que contindria un projecte completament inadequat per a aquest bellíssim paratge natural (Ampliar info).
El Comissari de Medi Ambienti ha contestat la “PREGUNTA A EUROPA”
sobre la construcció d'un passeig marítim a la Platja Llarga (Ampliar info).
Quant a les FINANCES PLATAFORMERES,
entre els concerts i les aportacions al compte corrent (235 euros),
el dèficit de la Plataforma s'ha reduït de 2.400 a 1.550 euros.
Vol dir també que contem amb uns 600 euros per seguir endavant amb les activitats.
(Veure llista de despeses de la campanya)
MIL GRÀCIES pel vostre suport
a totes les persones que heu participat als concerts,
ingressat diners o donat suport de qualsevol altra manera,
encara que sigui amb un bon pensament o desig per a la Platja Llarga.”

ALTRES HERBES
A.-AGENDA


31: 21 h a la Biblioteca Mestra Maria Antònia VETLLADA LITERÀRIA L’actriu Jordina Biosca ens parlarà sobre Mercé Rodoreda, en l’any del centenari del seu naixement Organitzat pel Club de Lectura de la Biblioteca Municipal amb la col·laboració del Centre d’Estudis Sinibald de Mas.
31: Assemblea d’usuàries i usuaris del Casal Popular 20:30h

AGOST
Visita guiada Nucli antic. De dimarts a dissabte .Patronat de Turisme de Torredembarra
Visita guiada Muntanyans .De dijous a dilluns Patronat de Turisme de Torredembarra
1: 19.30 h a la Biblioteca Mestra Maria Antònia CINEMA AMB DEBAT Cicle sobre les migracions 3ª sessió: cohesió social. Pel·lícula: Quiero ser como Beckham A càrrec de la secció d’arts visuals del Centre d’Estudis Sinibald de Mas
3: Visita guiada als muntanyans www.gepec.org
Creixell: *L’associació merlets de Creyxell, ’exposició fotogràfica Inauguració el dia 28 de juliol a les 7 de la tarda al Casal Municipal L’exposició romandrà oberta del dia 28 de Juliol al 3 d’agost de les 6 de la tarda a les 9 del vespre.
2: 19,00h Creixell . L’associació merlets de Creyxell, .Conferencia al casal municipal . “Salvaguardem les cases de pescadors: botigues de mar : Patrimoni i Natura a la Platja de Creixell”
16: 13 h. Pregó, a càrrec del periodista Albert Bonet, a la pista del bar Tenis (Av. Montserrat) Altafulla (Tarda i Nit) XI Fira d’Artesans (Davant del Castell)
25: SORTIDA A Viatge amb autocar fins a Saragossa i entrada a l’EXPO ZARAGOZA 2008. Centre d’Estudis Sinibald de Mas
28: Cine a la fresca a la terrassa del Castell de la Nou de Gaià 22:30h Org. LA PLETA

SETEMBRE
2: Reunió de la comarcal ACBG
4: Festa Major de la Torre
8: Festa Major de la Pobla
13: Festa major d’Altafulla
20: III ASSEMBLEA ACBG A RENAU
20: Trobada solar i del consum responsable a la Torre

NOVEMBRE
14-15: Congrés sobre les Terres del Gaià a Santes Creus. Actuació de l’Hort del Nap

diumenge, 27 de juliol de 2008

CONTRA LA DESTRUCCIÓ DE LA COSTA

Ahir va sortir de la Torre l'excursió de l'ASSEMBLEA DE JOVES DE TARRAGONA per denunciar la destrucció del litoral.

dissabte, 26 de juliol de 2008

11 de SETEMBRE


"MANIFEST DE L'11 DE SETEMBRE DEL 2008

De nou ens reunim en el marc de la Diada Nacional de Catalunya,en la Festa per la Llibertat,acte de commemoració popular promogut per la societat civil amb caràcter festiu i popular,però també reivindicartiu. Avui volem clamar amb força que no acceptarem que es vulneri la voluntat del poble català i,per tant, no ens quedarem de braços plegats davant de cap retallada més a l' Estatut de Catalunya,tal com es pretén fer des del Tribunal Constitucional. L' Estatut de Catalunya hauria de ser el text legal que el propi Parlament de Catalunya aprovés en representació dels seus ciutadans.L' Estatut del 2006 ja va significar una forta renúncia respecte a l' ambiciós text original que havia recolzat el el 89% del Parlament de Catalunya. En qualsevol cas, l' Estatut del 2006 va ser aprovat pel Congrés dels Diputats i refrendat pel poble de Catalunya. Dos anys després,no podem acceptar que un Tribunal Constitucional desacreditat per la seva composició partidista i clarament bel.ligerant contra l'avanç de l' autogovern pugui decidir sobre el nostre estatut.En definitiva, no reconeixem la legitimitat del Tribunal Constitucional per dictar una sentència que rebaixi encara més el text estatuari. Volem denunciar,a més a més,que l' Estat està impedint amb totes les seves forces l'aplicació efectiva del nou Estatut: la invasió de competències contemplades en el text i l' incompliment dels compromisos de finançament previstos impossibiliten l'aplicació dels limitats avenços que el nou text contenia.Fins quan haurem d'aguantar una Espanya que té la paella pel mànec i que no està disposada a complir les seves pròpies lleis? Davant d'aquesta realitat indignant,reclamem la unitat de la societat civil catalana i de les seves forces polítiques per tal de fer respectar la voluntat del poble de Catalunya.Una sentència que rebaixi encara més l' Estatut només pot ser resposta mitjançant la transversalitat civil i política,que oblidi els interessos particulars i prioritzi els del país. Avui,11 de setembre de 2008,volem recordar també que,en plena era de la informació,aproximadament la meitat dels valencians no poden veure TV3,en el que és un atac a la unitat de la llengua catalana,però també als drets humans més elementals,com la llibertat d'expressió.Que sàpiga tothom que continuarem lluitant des de Catalunya,les Illes Balears i el País Valencià per un espai comunicatiu compartit i per construir conjuntament un futur més just i més lliure. I aquest 2008 volem reclamar, també, la capacitat de decidir des de casa nostra sobre la planificació de la xarxa de transports i infraestructures,des d' una perspectiva nacionalment autocentrada i ambientalment sostenible,al servei de tota la societat. Commemorem la Diada Nacional de Catalunya de manera festiva,i la seguirem commemorant.Per això volem dir ben fort: continuarem defensant i construint el nostre país,amb tothom i per a tothom, Junts, per Catalunya

N.de la R.
Qualsevol entitat o ajuntament pot adherir-se a aquest manifest. Correu electrònic: adhesions@11setembre.org Més informació a Òmnium Cultural Telèfon: 93 3198050 Fax: 93 3106900 C/ Diputació,276,pral.08009 Barcelona. comissio@11setembre.org www.11setembre.org"

dissabte, 19 de juliol de 2008

DESTROSSANT EL PATRIMONI

Ahir al vespre va caure la cornissa d'una casa antiga del carrer Freginal. Va caure damunt d'un cotxe aparcat. Si arriba a passar algú (aquella hora era ple de gent) l'hagués matat. Les obres il·legals que allí s'han fet els darrers anys ja les vam denunciar en el seu moment. Ara cal exhigir responsabilitats.

divendres, 11 de juliol de 2008

ALTERNATIVA 359


ALTERNATIVA 359

11 de juliol de 2008

Butlletí Setmanal de l´ALTERNATIVA BAIX GAIÀ

http://alternativatorredembarra.blogspot.com/

TORREDEMBARRA

-Dimecres, 16 de juliol, assemblea de l’ABG

-L'Alternativa de Torredembarra va tancar divendres el primer cicle de sopars tertúlia que han servit per dur el debat polític a peu de carrer, compartir coneixements i gaudir d'una bona taula farcida de gustos.

En aquest cas el ponent, vell conegut a Torredembarra, va dissertar sobre la tasca del síndic. Les conclusions que podem extreure per al nostre municipi és que abans d'impulsar un síndic local, cal arribar a un acord de col·laboració amb el síndic de Catalunya que permeti un asessorament i un apropament als nostres veïns i veïnes. Aquesta tasca l'està fent el síndic a arreu de Catalunya amb molt bons resultats.

L'administració s'ha de posar les piles per estar al servei dels ciutadans.

CASAL POPULAR NUMEN MESTRE

Avui, conferència sobre Mart.

SALVEM EL GAIÀ

-Ressò del Big Jump a l’Aquí, Més Costa Daurada, pobleviu.cat, El Punt, Altafulla Ràdio, Llibertat.cat (www.llibertat.cat/content/view/3232/1/), etc.

-“Companys i companyes, En aquest enllaç podreu veure sobre el minut 20 de programa la notícia i el video sobre el Big Jump a Catalunya que TV3 va emetre ahir 6 de juliol al TN migdia en directe.

http://www.tv3.cat/videos/533679

TV3 va escollir ahir els actes del Llobregat i del Gaià per a la seva emissió.

D'altra banda, també va emetre una notícia sobre la vergonyosa actuació de la policia al Big Jump de Saragossa, on la XNCA va tenir l'Annelies Broekman com a represetant a l'acte final.

http://www.tv3.cat/videos/533419

Des de la Xarxa per una Nova Cultura de l'Aigua volem felicitar a tots i totes les participants. De ben segur que els rius ens/us ho agrairan.

Xarxa per una Nova Cultura de l'Aigua”

ALTRES HERBES

A.-AGENDA

11: Començament de les sessions de cinema, que posa en marxa la Secció d’Arts Visuals del Centre d’Estudis Sinibald de Mas. CINEMA AMB DEBAT Cicle sobre les migracions 1ª sessió: emigracions. Pel·lícula: Vente a Alemania Pepe. 19.30 h a la Biblioteca Mestra Maria Antònia

11: Conferència sobre Mart al Casal Popular Numen Mestre

12: Inauguració de l’exposició 25 anys Centre d'Estudis Sinibald de Mas

Inaugurarà els actes del 25è aniversari de la creació del Centre d’Estudis Sinibald de Mas 20.30 Pati del Castell Oberta fins el 12 d’agost

12: Cine a la fresca a la terrassa del Castell de la Nou de Gaià: "Que he hecho yo para merecer esto?
”Benvolguts/des, Des de l'Associació Cultural la Pleta, us convidem a participar al següent acte que organitzem al Castell de la Nou de Gaià, justament a l'espai anomenta "La Pleta", el proper DISSABTE 12 DE JUNY A LES 22:30.
Es passarà una de les millors pel·lícules del cineasta Almodovar :"Que he hecho yo para merecer esto" Abans cap els vols de les 20:30 soparem al Casal de la Nou de Gaià. Qui vulgui venir al sopar que m'ho digui, ja que cal reservar. Qui no vingui a sopar i si a la pel·lícula que estigui un quart d'hora abans de que comenci la peli.
Moltes gràcies per col·laborar i participar !!! Salut i Baix Gaià Lluís E. La Pleta
i el Gata”

12: Aplec a Alcover on hi haurà activitats durant tot lo dia EIC

12-15: Festa del Quadre

16: Assemblea mensual de l’ABG-Torredembarra 21:30h
18-19: Baix Gaià Sound a Torredembarra

18: CINEMA AMB DEBAT Cicle sobre les migracions 2ª sessió: immigracions. Pel·lícula: Flores del otro mundo. A càrrec de la secció d’arts visuals del Centre d’Estudis Sinibald de Mas 19.30 h a la Biblioteca Mestra Maria Antònia

19: Conferència del Jordi Suñé “La Torredembarra de principis de segle XX” a la Casona del Carme (Turisme) 19h Org. Patronat Municipal de Cultura amb la col·laboració de l’Associació de Propietaris dels Munts

19: II Escola d'Estiu a la Vilella Baixa de l’EIC

20: Santa Margarida, diada de Balls Parlats a la Riera. Enguany el Ball de Santa Margarida torna a sortir al carrer al migdia, després d’ofici, i a la tarda veurem els balls parlats de dos balls de diables: el Ball de Sant Miquel i Diables de la Riera i el Ball de Diables d’Esplugues de Llobregat. Feu córrer la veu! no us ho podeu perdre!!!! Bona festa Major!!!! Podeu consultar el programa a www.balldediables.cat”

25: Contacontes a la Torre

25-27: Mostra de Circ al Baix Gaià

26: Sardanes a la Torre

31: 21 h a la Biblioteca Mestra Maria Antònia VETLLADA LITERÀRIA L’actriu Jordina Biosca ens parlarà sobre Mercé Rodoreda, en l’any del centenari del seu naixement Organitzat pel Club de Lectura de la Biblioteca Municipal amb la col·laboració del Centre d’Estudis Sinibald de Mas.

31: Assemblea d’usuàries i usuaris del Casal Popular 20:30h

AGOST

Visita guiada Nucli antic. De dimarts a dissabte .Patronat de Turisme de Torredembarra

Visita guiada Muntanyans .De dijous a dilluns Patronat de Turisme de Torredembarra

1: 19.30 h a la Biblioteca Mestra Maria Antònia CINEMA AMB DEBAT Cicle sobre les migracions 3ª sessió: cohesió social. Pel·lícula: Quiero ser como Beckham A càrrec de la secció d’arts visuals del Centre d’Estudis Sinibald de Mas

3: Visita guiada als muntanyans www.gepec.org

7: Cine a la fresca a la terrassa del Castell de la Nou de Gaià 22:30h Org. LA PLETA
16: Festa dels Munts

16: 11h a la platja. Davant de Cal Bofill OBSERVACIÓ DE PEIXOS A càrrec de Pere Abelló de l’Institut de Ciències del Mar (CSIC). www.sinibald.cat | sinibald@tinet.org

28: Cine a la fresca a la terrassa del Castell de la Nou de Gaià 22:30h Org. LA PLETA

SETEMBRE

2: Reunió de la comarcal ACBG

4: Festa Major de la Torre

8: Festa Major de la Pobla

13: Festa major d’Altafulla

20: III ASSEMBLEA ACBG A RENAU

20: Trobada solar i del consum responsable a la Torre

NOVEMBRE

14-15: Congrés sobre les Terres del Gaià a Santes Creus. Actuació de l’Hort del Nap

b.- Articles nous:

-“Miquel Mestre Avinyó i Pratdip”, www.pratdip.net.

-“Un cor Clavé a Torredembarra?”, L’Aurora, núm. 56, primavera 2008, pàg. 24, http://www.elcoro.net/hemeroteca/aurora56/aurora_56.pdf

c.- “Hola, vota i difon aquest mail, si us plau! * REFERÈNDUM 2008*
http://www.referendum2008.org Participa en el primer referèndum virtual sobre l’autodeterminació de Catalunya!!! Des del dia 25 de Maig i fins el dia 25 de novembre tens la possibilitat de d’efectuar el teu vot a l’espai www.referendum2008.org Aquest lloc web pretén ésser un espai on la població catalana pugui expressar la seva opinió sobre aquesta matèria responent a la següent qüestió: *Desitgeu que Catalunya esdevingui un estat independent amb legitimitat plena conforme al dret internacional? Progressivament anirem publicant els resultats de participació i al final del període publicarem els resultats obtinguts i intentarem fer-los arribar a mans de l’administració amb la finalitat d’obrir un debat seriós sobre aquesta qüestió. Fes córrer aquest correu per aconseguir un màxim de participació!!! Moltes gràcies!!!”

d.- Busco un moble per a posar la tele petita. (Responeu aquest missatge i us poso en contacte amb la demandant)

AVUI, MART

I apunteu a l'agenda ...


diumenge, 6 de juliol de 2008

EL SOPAR TERTÚLIA AMB MATIES VIVES


L'Alternativa de Torredembarra va tancar divendres el primer cicle de sopars tertúlia que han servit per dur el debat polític a peu de carrer, compartir coneixements i gaudir d'una bona taula farcida de gustos.
En aquest cas el ponent, vell conegut a Torredembarra, va dissertar sobre la tasca del síndic. Les conclusions que podem extreure per al nostre municipi és que abans d'impulsar un síndic local, cal arribar a un acord de col·laboració amb el síndic de Catalunya que permeti un asessorament i un apropament als nostres veïns i veïnes. Aquesta tasca l'està fent el síndic a arreu de Catalunya amb molt bons resultats.
L'administració s'ha de posar les piles per estar al servei dels ciutadans.
(La imatge és del Xavi)

BIG JUMP!

COMUNICAT 6/7/08
EL BIG JUMP AL CAMP DE TARRAGONA REIVINDICA EL CABAL ECOLÒGIC PER AL RIU GAIÀ
Per segon cop a Catalunya, s’ha celebrat el “Big Jump”, una acció que consisteix en banyar-se als rius d'Europa de forma simultània per reivindicar la qualitat i la quantitat de les seves aigües (veieu www.rivernet.org/bigjump/).
L’acte d’avui al Gaià, que ha servit per a seguir reivindicant el cabal ecològic, ha consistit en la pintada d’un riu, coordinada per l’artista Morera (www.rafaguilar.com/morera/). Després la seixantena d’assistents han simulat una remullada col·lectiva al riu carregats d’estris de bany (flotadors, tovalloles, etc.). Després de l’acció el regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament del Catllar Roberto Bianchi i Lepore ha llegit el manifest unitari del Big Jump a Catalunya, redactat per la Xarxa per una Nova Cultura de l’Aigua, el qual reclama l’aplicació de la Directiva Marc de l’Aigua.
El riu Gaià té el cabal tallat a l’alçada del Catllar des del 1975. La major part de l’aigua és emprada per Repsol per als seus usos industrials deixant completament sec el tram final. Salvem el Gaià reivindica el cabal ecològic des de fa quasi 10 anys.
L’acte ha tingut lloc al riu Gaià, a l’alçada del Catllar, concretament davant de la Torre d’en Guiu, a les onze del matí. El lema de l’acte ha estat “Ens hem de pintar el riu” fent referència, precisament, a la manca d’aigua al tram final del riu Gaià. Entre els assistents cal destacar la presència de diversos regidors de la comarca (El Catllar, La Riera de Gaià, Altafulla, La Nou de Gaià, etc.) així com l’alcalde del Catllar Josep Maria Gavaldà i el conseller comarcal de Medi Ambient, Francesc Farré.

BLOC DE SALVEM EL GAIÀ
http://blocs.tinet.cat/blog/salvem-el-gaia

IMATGES DE L’ACTE D’AVUI
http://picasaweb.google.es/gerardvalles/BigJump2008AlRiuGai

ARTICLE D’OPINIÓ.................................................................

El cabal ecològic, una oportunitat

Un dels comentaris que vaig escoltar en el Big Jump d’aquest diumenge em va fer rumiar. “T’imagines com seria aquest espai tan bonic si, a més, baixés aigua?”. Resseguint el camí que va de l’antic càmping, espai municipal avui en dia, cap amunt, en direcció a la presa, hom pot contemplar l’ús social i recreatiu que es dóna a l’espai. Els joves asseguts a les escales que baixen, els avis que estiren les cames i fan temps abans d’anar a dinar, els matrimonis amb la canalla, els ciclistes que vénen d’esmorzar del bar de la Cooperativa, els que s’acaben d’aixecar i es van a remullar a la piscina...

Molt sovint hem parlat dels valors naturals de l’entorn fluvial. Però cal fixar-se amb la dimensió social, d’identitat i de lleure que dóna el riu. És aquí un rau un dels principals valors d’aquest entorn. El riu és una mena de bioindicador social de la importància que donem al nostre medi. I la comarca s’ha posat a caminar per trobar sortides a l’atzucac burocràtic que fa que avui el tram final sigui una vergonya col·lectiva sense precedents.

El riu Gaià pot esdevenir una oportunitat per a demostrar-nos que les coses poden canviar i que no cal acceptar com a definitives les injustícies ecològiques i socials que patim des de fa dècades. El riu Gaià és una oportunitat per a vertebrar aquesta comarca i enllaçar-la amb la resta de la conca que arriba fins a Santa Coloma de Queralt.

Jordi S.

divendres, 4 de juliol de 2008

ALTERNATIVA 358


ALTERNATIVA 358
4 de juliol de 2008
Butlletí Setmanal de l´ALTERNATIVA BAIX GAIÀ

http://alternativatorredembarra.blogspot.com/

TORREDEMBARRA
-“L'ABG espera «una aposta decidida per un govern que generi il·lusió»”
http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2913455
-El comunicat del sopar amb l’Alternativa ha sortit a l’Aquí.
-ENCARA QUEDEN PLACES PER AL SOPAR D’AVUI. APUNTA’T! 656 260 662

CASAL POPULAR NUMEN MESTRE
-El nostre darrer comunicat ha sortit a baixgaia.net
-D’altra banda el portal www.baixgaia.net ha obert una categoria amb les nostres notícies:
http://www.baixgaia.net/category/entitats/casal-numen-mestre/
-El Francesc C. proposa de venir a parlar el proper dimarts 8 de juliol a les 20h per un dels possibles cursos a realitzar al Casal.

COMARCAL
“L'Alternativa Baix Gaià prepara un protocol per evitar el transfuguisme”
http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2905903

SALVEM EL GAIÀ
-Dia 6 de juliol: Big Jump al Gaià: Torre d’en Guiu –El Catllar- 9:30h Esmorzar a la Cooperativa 11h Pintada al riu 12h Bany al riu Org. Salvem el Gaià
-A la Torre encara ens queden samarretes per vendre. Les podeu encarregar contestant aquest correu. En portarem diumenge.
-Dimarts ens va entrevistar a Altafulla Ràdio
-La convocatòria ha tingut ressò a Altafulla Ràdio, Ona la Torre, Aquí, baixgaia.net, tinet.cat, El Punt ...
www.tinet.cat/portal/sheet-show.do?id=21999
www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2917803

ALTRES HERBES
A.-AGENDA

4: Darrer sopar-tertúlia de la temporada amb el Maties Vives. ABG-TORREDEMBARRA
5: Conferència del Jordi Suñé “La Torredembarra de principis de segle XX” al Casal de la Marítima Nord 19h Org. Patronat Municipal de Cultura amb la col·laboració de l’Associació de Veïns de la Marítima Nord
6: Visita guiada als muntanyans www.gepec.org
6: Big Jump al Gaià: Torre d’en Guiu –El Catllar- 9h Esmorzar a la Cooperativa 11h Pintada al riu 12h Bany al riu Org. Salvem el Gaià
8: Reunió al Casal Popular 20h per a parlar dels possibles cursos a realitzar.
10: “Bones a tots!! El dijous dia 10 quedeu convidats a...
Presentació de la cervesa artesanal de Torredembarra ESTRAPERLO.
Com alguns ja sabeu és una cervesa que fem el Roger N. i jo (Oriol).
Començarem a les 20'30 hores entre la Torre de la vila i l'esglèsia on hi haurà uns petits parlaments (us ho prometo 5, 10 minutes ja ja ja) i després musiqueta amb la Big Band Estudi de Música (TGN). Doncs si podeu venir o sabeu d'algú que li pugui intereSsar... us esperem!!!! Oriol Pijuan www.cervesaestraperlo.com”
10: CONSELL MUNICIPAL DE SOSTENIBILITAT DE TORREDEMBARRA

reunió del Ple a les 20 hores, a la Sala de Plens de la Casa de la Vila.
11: Començament de les sessions de cinema, que posa en marxa la Secció d’Arts Visuals del Centre d’Estudis Sinibald de Mas. CINEMA AMB DEBAT Cicle sobre les migracions 1ª sessió: emigracions. Pel·lícula: Vente a Alemania Pepe. 19.30 h a la Biblioteca Mestra Maria Antònia
11: Conferència sobre Mart al Casal Popular Numen Mestre
12: Inauguració de l’exposició 25 anys Centre d'Estudis Sinibald de Mas
Inaugurarà els actes del 25è aniversari de la creació del Centre d’Estudis Sinibald de Mas 20.30 Pati del Castell Oberta fins el 12 d’agost
12: Cine a la fresca a la terrassa del Castell de la Nou de Gaià 22:30h Org. A. C. LA PLETA
12: Aplec a Alcover on hi haurà activitats durant tot lo dia EIC
12-15: Festa del Quadre
16: Assemblea mensual de l’ABG-Torredembarra 21:30h
18-19: Baix Gaià Sound a Torredembarra
18: CINEMA AMB DEBAT Cicle sobre les migracions 2ª sessió: immigracions. Pel·lícula: Flores del otro mundo. A càrrec de la secció d’arts visuals del Centre d’Estudis Sinibald de Mas 19.30 h a la Biblioteca Mestra Maria Antònia
19: Conferència del Jordi Suñé “La Torredembarra de principis de segle XX” a la Casona del Carme (Turisme) 19h Org. Patronat Municipal de Cultura amb la col·laboració de l’Associació de Propietaris dels Munts
19: II Escola d'Estiu a la Vilella Baixa de l’EIC
25: Contacontes a la Torre
25-27: Mostra de Circ al Baix Gaià
26: Sardanes a la Torre
31: 21 h a la Biblioteca Mestra Maria Antònia VETLLADA LITERÀRIA L’actriu Jordina Biosca ens parlarà sobre Mercé Rodoreda, en l’any del centenari del seu naixement Organitzat pel Club de Lectura de la Biblioteca Municipal amb la col·laboració del Centre d’Estudis Sinibald de Mas.
31: Assemblea d’usuàries i usuaris del Casal Popular 20:30h

AGOST
Visita guiada Nucli antic. De dimarts a dissabte .Patronat de Turisme de Torredembarra
Visita guiada Muntanyans .De dijous a dilluns Patronat de Turisme de Torredembarra
1: 19.30 h a la Biblioteca Mestra Maria Antònia CINEMA AMB DEBAT Cicle sobre les migracions 3ª sessió: cohesió social. Pel·lícula: Quiero ser como Beckham A càrrec de la secció d’arts visuals del Centre d’Estudis Sinibald de Mas
3: Visita guiada als muntanyans www.gepec.org
7: Cine a la fresca a la terrassa del Castell de la Nou de Gaià 22:30h Org. LA PLETA
16: Festa dels Munts
16: 11h a la platja. Davant de Cal Bofill OBSERVACIÓ DE PEIXOS A càrrec de Pere Abelló de l’Institut de Ciències del Mar (CSIC). www.sinibald.cat | sinibald@tinet.org
28: Cine a la fresca a la terrassa del Castell de la Nou de Gaià 22:30h Org. LA PLETA

SETEMBRE
2: Reunió de la comarcal ACBG
4: Festa Major de la Torre
8: Festa Major de la Pobla
13: Festa major d’Altafulla
20: III ASSEMBLEA ACBG A RENAU
20: Trobada solar i del consum responsable a la Torre

NOVEMBRE
14-15: Congrés sobre les Terres del Gaià a Santes Creus. Actuació de l’Hort del Nap

b.- “Des del Camp de Tarragona i havent seguit des de certa distància el seguit d'informacions i contrainformacions aparegudes els darrers dies a la premsa al voltant d'estatuts, assemblees, i juntes de la Plataforma pel Dret a Decidir (PDD) volem expressar la nostra voluntat de:
1.- Treballar pel Dret a Decidir -entenent-se com a dret a l'autodeterminació- per tal de poder esdevenir un nou estat en l'àmbit europeu si la majoria de la societat catalana així ho expressa.
2.- Col·laborar, recolzar i impulsar iniciatives sorgides a les comarques del Camp de Tarragona que vagin en aquesta línia.
Així mateix, veient la situació actual de la PDD demanem:
1.- Diàleg entre les diverses 'famílies' de la PDD per tal d'arribar a un acord comú de consens en temes com els estatuts, la junta i la línia política a seguir.
2.- Pensar en clau de país i no actuar per interessos personals, de partit, o econòmiques.
Visca Catalunya lliure
Jordi R., coordinador de la PDD-Camp
Francesc M., portaveu de la PDD-Camp”

c.- El bloc del Xavi de la Pobla: http://xjgescamotpm.blogspot.com/

d.- curs de Català per a Joves Nouvinguts durant l’estiu a la Biblioteca PASSA-HO!

e.-“La cadena de televisió Telecinco s'ha adherit avui al Manifiesto por la lengua común, que el passat 23 de juny va presentar un grup d'intel·lectuals a Madrid. La cadena comparteix les exigències d'aquest grup d'intel·lectuals, entre els quals hi ha Mario Vargas Llosa, Fernando Savater o Álvaro Pombo, que demanen que el parlament espanyol elabori una normativa per fixar que el castellà sigui la llengua oficial de tot el territori i l'única 'que pot ser-li suposada' als seus ciutadans'. Telecinco és la primera televisió que s'adhereix a aquest manifest A més, Telecinco ha dit, a l'informatiu del migdia, que 'posa a disposició del col·lectiu que porta aquesta iniciativa el seu canal de televisió per donar suport a aquest projecte'. Si ells s'adhereixen al manifest, nosaltres ens adherirem a una vaga que
consisteix en no mirar telecinco. Això no és pas un boicot, sinó una vaga. Junts podrem! Telecinco mai més! Passa-ho!
PER A QUI NO HO SÀPIGA TELECINCO ÉS LÍDER D'AUDIÈNCIA A CATALUNYA; ELLS A CANVI D'AIXÒ S'ADHEREIXEN A 1 MANIFEST QUE PRETÈN QUE EL CATALÀ (ENTRE ALTRES LLENGÜES) SIGUI RELEGAT I MENYSPREAT. SI ELS CATALANS ENS UNÍSSIM PODRÍEM ACONSEGUIR FER- NOS RESPECTAR; EN EL SEU DIA HO VAM ACONSEGUIR AMB LA MARCA 'PASCUAL', ARA ÉS HORA D'IMPEDIR QUE AQUESTS FEIXISTES QUE NO ENTENEN EL QUE SIGNIFICA EL RESPECTE A UNA LLLENGUA
IGUAL DE VÀLIDA QUE LA SEVA (AMB LA DIFERÈNCIA QUE ELLS ENS LA IMPOSEN A NOSALTRES), NI CONTEMPLEN UNA DIVERSITAT CULTURAL, ENS SEGUEIXIN PRENENT EL PÈL. JA ESTÀ BÉ QUE ENLLOC D'ESTAR- NOS AGRAÏTS, VAGIN EN CONTRA NOSTRA. ES CREUEN QUE PODEN TRACTAR- NOS AIXÍ I QUE DAVANT D'UN ATAC CONTRA LA NOSTRA LLENGUA ENS QUEDAREM IGUAL?? DEMOSTREM- LOS QUE NO I QUE HAGIN DE RECTIFICAR!! DESPRÉS DE PATIR DIA RERA DIA LES BARBARITATS DE LA COPE, ETC. A SOBRE AIXÒ?? JA N'HI HA pROU! feu córrer aquest correu !”

f.- http://www.calmacarro.cat

BIG JUMP!


Mulla't pels rius
diumenge, 6 juliol 2008

Aquest any per segona vegada consecutiva la XNCA coordina la celebració de l'acte reivindicatiu Mulla't pels rius!! Que correspon als actes que es fan a Catalunya en connexió al "Big Jump" que es fa arreu d'Europa.


Com l'any passat reivindiquem la salut dels nostres rius i el compliment del que diu la directiva marc de l'aigua (DMA). Només la recuperació dels rius com ecosistemes farà possible que aquests deixin de ser clavegueres o canals secs. Com que poder-se banyar en un riu significa que hi passa aigua i és de qualitat, aquesta jornada ens recorda que a molts rius de Catalunya no ens hi podem banyar o perqué no hi passa aigua o per la seva qualitat deficient.

En un any marcat per la sequera i a on les notícies sobre l'aigua eren cada dia als diaris, de cop al omplir-se els embassaments sembla que el problema ja no existeixi, i avui les úniques notícies d'aigua són les que ens arriben de la Expo (i més aviat de propaganda). Sembla que de cop la problemàtica de l'aigua hagi desaparegut a Catalunya.

Però aquest any (i gual que l'any passat) alguns ciutadans es manifestaran a Martinet (Segre) per reivindicar el cabal d'un riu que a la seva part alta es derivat per múltiples usos, minicentrals o agrícoles. I es que la derivació de cabals fa baixar els rius secs, com el Gaià que no arriba a mar per una presa imponent i absurda que volem que s'enderroqui. Però fins i tot quan les preses deixen anar aigua, els cabals són insuficients, com el del Ter sota Susqueda o el Llobregat amb els seus múltiples embassaments (ara plens però fa poques setmanes tant buits!). La derivació de cabals per diferents usos (el transvassament del Ter a Barcelona, les captacions de regadiu al Segre i al Ebre) no només disminueixen el cabal del riu sinó que també modifica la seva qualitat i per això no es podran banyar a Girona o a Lleida. I és que la qualitat de l'aigua dels rius continua essent un gran repte pendent tot i les gairebé 400 depuradores que te el país. Tot i que moltes d'elles treballen dins els límits del seu permís d'abocament, no assoleixen la recuperació dels trams fluvials que afecten per diverses raons. En uns casos la depuració és insuficient pel migrat cabal natural que porta el riu, és el cas del riu Besòs a la seva part baixa, riu que només porta aigua de depuradora i en gran part del Ter. Sense una millora substancial de les depuradores mai ens podrem banyar al Besòs. Però no cal oblidar que hi ha encara molts tipus de contaminació que no estan ben controlats, com la sal de les mines de Súria i Sallent que fan impossible la recuperació biològica del Llobregat ( a més dels efectes que tenen sobre els ecosistemes del Bages) o els purins que a tort i a dret van als camps de conreu en concentracions molt més grans que les que hi haurien d'anar i que conjuntament amb la derivació per les minicentrals fan impossible que els companys d'Osona es pugin banyar al Ter o els de Lleida al Segre.

La majoria dels llocs a on celebra el Mulla't pels rius! d'aquest any no es podran banyar, són en gran part els mateixos llocs que ho van fer l'any passat, és el símptoma d'un problema que no acabem de solucionar i que no és fàcil de solucionar. Mentrestant dediquem molts diners a pensar d'on podem treure més aigua per una regió metropolitana que no para de créixer i mantenim el preu de l'aigua a uns nivells que fan impossible la realització dels programes de mesures que preveu la DMA, sense els quals els nostres rius no tornaran a ser mai ecosistemes vius i difícilment ens hi podrem banyar algun dia.

Ara més que mai, i davant la possiblitat que la propera sequera estigui a punt d'arribar, reivindiquem una Nova Cultura del Territori que faci possible l'aplicació de la Nova Cultura de l'Aigua. Sabem que és possible una Nova Política de l'Aigua per Catalunya, algunes de les seves mesures ja es comencen a aplicar (estalvi domèstic i industrial, reutilització de les aigües de les depuradores, recuperació dels aqüífers), però els avenços són encara insuficients i fins que no ens puguem banyar en els rius no podrem dir que la feina està feta. I encara falta molt per fer perquè no hem entès que no és possible una gestió sostenible del cicle de l'aigua sense una planificació sostenible del territori.

Mullem-nos doncs pels nostres rius, es una manera de mullar-nos per la Nova Cultura de l'Aigua i per un futur més sostenible per Catalunya

Barcelona 3 de Juliol de 2008.

dimecres, 2 de juliol de 2008

dimarts, 1 de juliol de 2008

SALVEM EL GAIÀ, DIUMENGE

COMUNICAT DE PREMSA 01/07/08

SALVEM EL GAIÀ CONVOCA EL BIG JUMP A EL CATLLAR

Per segon cop a Catalunya, el proper 6 de juliol tindrà lloc el “Big Jump”, una acció que consisteix en banyar-se als rius d'Europa de forma simultània per reivindicar la qualitat i la quantitat de les seves aigües (vegeu http://www.rivernet.org/bigjump/).

L’objectiu principal del Big Jump és reconciliar la gent amb els seus rius. El proper 6 de juliol de 2008 ens banyarem, simultàniament, als rius de tota Europa. A Catalunya, aquest acte tindrà una vessant reivindicativa, pedagògica i lúdica, pel tal de posar de relleu l’estat actual dels nostres rius, on difícilment ens podem banyar, ja que el bany és el símbol que mostra el bon estat ecològic del nostres rius. Cada grup promotor de l’acció en cadascun dels rius decidirà el tipus d’acció que vol desenvolupar que ha d’incloure, necessàriament, un bany real o virtual al riu, en funció de l’acció que es vulgui reivindicar. Les fotografies de l’acte així com un petit resum de l’acció estarà penjada a la pàgina web “Big Jump” Europa.

Al Camp de Tarragona, l’acte central tindrà lloc al riu Gaià a l’alçada del Catllar, concretament davant de la Torre d’en Guiu, a les onze del matí. El lema de l’acte serà “Ens hem de pintar el riu” fent referència, precisament, a la manca d’aigua al tram final del riu Gaià. L’acció reivindicativa consistirà, doncs, en pintar un mural que representi el riu i que es col·locarà en la llera seca del mateix i la simulació del bany amb vestimentes de bany i inflables. L’acte finalitzarà amb la lectura d’un manifest redactat per la Xarxa per una Nova Cultura de l’Aigua, entitat que promou el Big Jump a Catalunya, adaptat a la realitat del nostre riu.

Enguany el lector del manifest serà el regidor de medi ambient del Catllar. Des de Salvem el Gaià també hem convidat a tots els alcaldes del Baix Gaià a participar.

Salvem el Gaià, Xarxa d’entitats

GATA, GEPEC, Ecologistes en Acció, Ass. Mediambiental la Sínia, Ass. Joves del Baix Gaià,Iniciativa Rierenca, Xarxa Nova Cultura de l'Aigua, Ass. Cultural Kaleodoscopio, DEPANA, ABG Torredembarra, ABG Vespella de Gaià, ABG Renau, ABG Roda de Barà, ABG La Pobla de Montornès, ABG Altafulla, Salvem la Platja Llarga, CGT Camp de Tarragona, Centre d'Estudis del Gaià, JERC Altafulla, ERC del Catllar, ERC La Nou de Gaia, El Timbal Associació Cultural del Baix Gaià i Joves d'esquerra verda de Tarragona.

Més informació:
Salvem el Gaià: Avda. Catalunya 33, 43830 Torredembarra
jsmbaixagaia@hotmail.com

JORNADES D'ESTUDI DE LES TERRES DEL GAIÀ I ALTRES COSES