dimarts, 25 d’agost de 2009

TENIM EL DRET A DECIDIR

Fa uns mesos saltava a la llum un manifest de més de 1100 regidors i regidores agrupats a http://www.decidim.cat/ demanant el dret dels ciutadans/es d'aquest país a decidir el seu futur. Un fet tant elemental contradeia totalment l'esperit de les leis espanyoles que empresonen els pobles que conformen el seu imperi. Un pas més l'han fet a Arenys on el dia 13 de setembre tindrà lloc un referèndum simbòlic. La resposta no s'ha fet esperar. Tota la maquinària político-periodística s'hi ha tirat al damunt i han enviat a la Falange per tal de reventar un exercici de democràcia participativa que hauria de ser un esdeveniment normal en un país democràtic. No té cap justificació que aquest partit responsable del règim assassí de la dictadura franquista encara sigui legal amb la llei de partits a la mà. Però encara en té menys, de justificació, que es permeti manifestar (-reventar) a aquest partit el mateix dia del referèndum al mateix municipi.
Allò que hauria de ser una festa de participació esdevindrà un dia tens amb perill de topades violentes. Senyors/es que maneu tant: poseu ordre i deixeu que la democràcia real brolli per les places. No deixeu que la caverna torni amb la seva intolerància i la seva parafernàlia. Encara que no us agradi, tenim el dret a decidir.

divendres, 21 d’agost de 2009

LLEIALTAT CIUTADANA

En resposta a l'editorial del Som-hi dels mesos de juliol i agost
Seguidament us oferim algunes reflexions a partir de l'editorial signada per l'alcalde de Torredembarra Daniel Masagué titulada "Les festes, la pluralitat i la lleialtat institucional"
Torredembarra ha apostat en els darrers anys per créixer d'una manera ràpida, sense serveis i amb urbanitzacions disperses per tot el seu terme permetent que vies com la variant a l'N-340 dividissin en dos el seu territori. Els esforços per compensar el desajust ambiental i social que això ha provocat serveixen tan sols per posar pedaços i anar tirant. Res més. La brutícia, els contenidors a vessar, el soroll i el tràfic són indicadors de la insalubritat que comporta posar 15000 habiants allà on hi havia 4000.
La complexitat de la nostra Vila és evident. No és un fenomen estrictament local. El despoblament de l'interior i l'augment de la població a la costa i al món en general és una tendència que sembla imparable. La cohesió social, doncs, trontolla. Però també l'allunyament de les institucions respecte la seva població, i al revés.
El fet que una part de la població participi activament en la vida social de la Vila i que, quan convingui, expressi lliurement les seves crítiques no ens ha de fer preocupar com a societat oberta. Al contrari, la presència d'un teixit associatiu actiu i no pas mesell pot ajudar a profundir els valors de la democràcia participativa i la corresponsabilitat en tots els afers públics.
El senyor Daniel Masagué s'ha destacat per donar estabilitat a un govern municipal que feia anys que feia aigües. El preu polític és molt car, ja ho sabem -donar carteres a un partit polític espanyol que té per objectiu la destrucció de Catalunya com a poble, o donar importants carteres a persones que tenen greus dificultats per relacionar-se amb les associacions-. Però aquest saber fer de l'alcalde ha permès que s'expressin lliurement les opinions crítiques en aquest poble. Creiem que aquesta expressió ha permès millorar les condicions de vida d'aquest municipi.
La veu crítica existeix perquè hi ha una voluntat de participar, d'expressar, compartir, ser escoltat. Això no és tenir deslleialtat institucional. L'alcalde l'erra en aquest editorial atribuint la culpabilitat del malestar social a la gent que s'ha organitzat per protestar contra una manera de fer. Aquesta protesta era tan sols un indicador d'un problema més profund. Els nostres governants no haurien de perdre mai de vista que el seu deure és tenir una lleialtat ciutadana, no només institucional.
La preocupació per les veus crítiques haurien de canalitzar-se per solucionar els problemes d'arrel. I encara més, cal anar més lluny: la part majoritària de la societat, que no participa,que no és "lleial" ni "deslleial", se sent molt lluny de les institucions. Us proposem dedicar-hi més espais als editorials i deixar de publicar entrevistes banals als regidors de Torredembarra per donar espais de lliure expressió a la gent. Se sentiran partíceps, s'involucraran. També al Som-hi.

dimecres, 19 d’agost de 2009

BAIX GAIÀ

Els municipis del Baix Gaià potenciaran l'oferta gastronòmica per allargar la temporada turística. Veieu El Punt.

diumenge, 16 d’agost de 2009

TEMES EN MARXA


MOCIÓ PER CREAR UNA ORDENANÇA PER REGULAR LA INSTAL·LACIÓ D'ANTENES DE TELEFONIA MÒBIL

Hem preparat una moció per crear una ordenança sobre instal·lacions d'antenes de telefonia mòbil. Aquest és un tema que preocupa a molts ciutadans de Torredembarra, la presència d'antenes de grans dimensions a les teulades. Actualment no hi ha informes que demostrin que aquest tipus d'antenes afectin directament a la salut dels ciutadans, però tampoc hi ha estudis que demostrin que no afecten. També una de les preocupacions és l'estètica d'aquestes antenes repartides pel municipi. Davant d'aquests dubtes, ABG proposarà al ple del mes de setembre una ordenança que reguli la presència de les antenes de telefonia mòbil.


MOCIÓ PER ELIMININAR DE LA FACTURA DE L'AIGUA EL CONSUM MÍNIM OBLIGATORI

També tenim gairebé a punt una moció per demanar que s'elimini el consum mínim de la factura de l'aigua, actualment el mínim obligatori és de 34 m3, quantitat exagerada en moltes famílies que no arriben als 10 m3. La nostra proposta és que es fixi el preu de manteniment del clavegueram i de la xarxa d'abastament d'aigua i que les famílies paguin per litre utilitzat. Entenem que si es paga per aigua consumida, es fomentarà l'estalvi d'aigua.

MOCIÓ PER DEMANAR AL PARLAMENT DE CATALUNYA QUE AGILITZI L'APROVACIÓ DE LA LLEI DE CONSULTES POPULARS

Els Regidors de l'Alternativa Baix Gaià formen part de l'Assemblea de regidors dels Països Catalans. Des d'aquesta entitat s'ha impulsat una moció als ajuntaments per demanar al Parlament de Catalunya que s'agilitzi l'aprovació de la Llei de Consultes Populars, llei que permetrà als ajuntaments fer consultes als ciutadans de manera regularitzada. En la moció també es demana que els ajuntaments puguin fer referèndums per l'autodeterminació.

SETEMBRE, MES NACIONAL DE CATALUNYA

Alternativa Baix Gaià és una organització política compromesa amb la nació catalana. És per aquest motiu que hem preparat alguns actes al voltant de l'11 de setembre, per recolzar des de Torredembarra la dignitat de les catalanes i catalans.
Per el 10 de setembre al vespre hem preparat una marxa de torxes per la llibertat nacional de Catalunya, una marxa que acabarà amb la lectura d'un manifest redactat per l'escriptor Víctor Alexandre. Per la segona quinzena de setembre tenim previst fer una exposició sobre el centenari de la senyera estelada, símbol de resistència i lluita del poble català.

CAL QUE SIGUEM MÉS GENT

Estem molt animats a continuar en la lluita política per aportar el nostre granet de sorra per millorar la qualitat de vida de les dones i homes que vivim a Torredembarra. Tenim una assemblea mensual on consensuem tots el documents i propostes que després portem als plens. Tenim voluntat de continuar creixent com a organització, teniu les portes obertes a lluitar des de l'Alternativa Baix Gaià per millorar tot allò que us preocupa. Ho podeu fer enviant un correu electrònic alternativabg@gmail.com.

dissabte, 8 d’agost de 2009

COPALTAV


Ja hi tornem a ser, ja tornen les veus de fer un enllaç ferroviari del TAV en terres del Baix Gaià. Tot perquè la ciutat de Tarragona disposi d'estació del tren d'alta velocitat. Fa prop de 10 anys que la gent del Baix Gaià es va mobilitzar per aturar un projecte similar -llavors era per connectar amb el Port de Tarragona-. Fa 10 anys les administracions van acordar fer l'estació del Camp de Tarragona en terres de Perafort i La Secuita. Ara tothom creu que va ser un error posar l'estació en mig del no res -cal dir que agafar un taxi de l'estació a Torredembarra val 45€- tot un gran negoci per uns quants. Un cop tots ens hem adonat de la “pifiada” de llavors ara es vol rectificar fent un enllaç amb Tarragona, amb un cost econòmic escandalós per una infraestructura que no és útil per a la majoria de ciutadans del Camp.
A canvi, el tren dels treballadors i treballadores, dels estudiants i dels aturats, el tren de proximitat, continua sense rebre els diners necessaris per dignificar la vida de la majoria de ciutadans del territori. Em resulta escandalós que hi hagin polítics que es dediquin a vendre la necessitat urgent d'invertir diners públics, dos cops, en el tren elitista.
El Baix Gaià és un territori trinxat al servei de Tarragona i Barcelona -autopista, autovia, n-340, AVE, tren convencional...-. Els nostre pobles ja han donat la seva quota al servei dels interessos de les ciutats. Ara toca racionalitzar els diners públics i invertir-los amb les coses que realment necessita la ciutadania. Per cert, encara no he escoltat cap crítica cap als polítics que llavors gestionaven la Generalitat i l'Ajuntament de Tarragona i que van prendre la decisió d'instal·lar en mig del Camp l'estació de l'AVE.

Lluís

dijous, 6 d’agost de 2009

REUNIÓ PER PARLAR DE LA FESTA MAJOR I DE CULTURA

Divendres a les 20h al nucli antic de la Vila tindrà lloc la reunió de l'Alternativa per a parlar de la festa major i de Cultura en general. Tothom hi és convidat. Per saber el lloc exacte escriviu a alternativabg@gmail.com. Fins llavors!

dimarts, 4 d’agost de 2009

SOBRE ELS FETS DEL NOSE

ALTERNATIVA BAIX GAIÀ DEMANA ALS MOSSOS D’ESQUADRA QUE ACLAREIXIN LES POSSIBLES AGRESSIONS A TRES JOVES DE TORREDEMBARRA

La matinada del diumenge 2 d'agost, davant de les portes del Bar NOSE, hi van haver uns incidents protagonitzats per antidisturbis dels Mossos d’Escuadra que demanem que s’aclareixin urgentment. En el moment del tancament d'aquest bar sortien del local una cinquantena de persones. Segons les fonts que hem pogut consultar l'ambient era tranquil, sense cap tipus d'aldarull. Just sortien, majoritàriament joves, va aparèixer una furgoneta dels Mossos d'Esquadra amb policies d’antidisturbis. Sense donar explicacions van demanar identificacions a la majoria dels joves i quan un dels joves, veí de Torredembarra, va demanar el motiu de les identificacions i que s'identifiquessin la resposta va ser una agressió amb porres, resultant afectades fins a tres persones.

Ahir dilluns ens vam reunir amb l'alcalde, amb el Regidor de Governació, el Cap de la Policia Local i amb el propietari de local, per poder esbrinar que havia passat. Cal dir que l'Ajuntament no va ser coneixedor dels fets fins ahir dilluns, així com la mateixa Policia Local.

Exigim que s'aclareixin els fets, ja que considerem que aquesta situació de desinformació podria crear en el futur desconfiances innecessàries entre el cos policial i la ciutadania.